Pas op giftige planten soorten in de tuin.

13 Jul 2022 in Kind en tuin

Door Tuindingen

Afbeelding bij Pas op giftige planten soorten in de tuin.


Giftige plantensoorten in jouw tuin. Alles over aanraken, plukken, opeten, contact met de huid en mogelijke gevaarlijke situaties.

Sterker, vele van de normale planten in de tuin zijn veel giftiger, maar ik zie niemand zeggen dat je op moet passen bij klimop ( Hedera ), Buxus, Taxus en Liguster ( heg ), die voor kinderen bij opname dodelijk zijn! Hoeveel kinderen zie ik geen Narcissen plukken in het voorjaar? Daar word je ook goed ziek van als je ze eet. En bijvoorbeeld Monnikskap en Ridderspoor zijn ook dodelijk, evenals vele soorten Primula, lelies en allerlei andere planten.

Moeten we oppasen voor vergiftigingsverschijnselen

Welnee, niemand eet planten toch ? En je kinderen bescherm je niet door mooie planten uit de tuin te weren, terwijl ze op weg naar school en bij het buitenspelen honderden giftige planten passeren. De natuur is nu eenmaal bezig zichzelf te beschermen, planten doen dat met gif. gelukkig smaken de meeste giftige planten ook erg vies, zodat zelfs bij per ongeluk opeten (hoe doe je dat per ongeluk) de plant meteen wordt uitgespuugd.

Beter is het om kinderen te leren dat je nooit zonder toestemming van een volwassene iets uit de tuin/natuur mag eten.En stop met demoniseren van giftige planten !! Dat is zinloos. De tuinen zouden erg kaal worden als je ze moet missen.

Zelfs van het eten van gras kunnen we behoorlijk ziek worden !

Iets anders is de "gevaarlijke" planten als bijvoorbeeld de Berenklauw en Wolfsmelksoorten die enkel bij aanraking tot grote reacties van huid en slijmvliezen kunnen leiden. Die zijn gevaarlijk, die verwijderen en vermijden is noodzaak. En ja ik vind bereklauw erg mooi, maar steek ze uit, verwijder ze en gooi ze weg waar mogelijk.

Een kind met vergiftigingsverschijnselen door klimop, Digitalis, Taxus, Narcis is er zelden of nooit. Daar in spelen, doorheen hollen, hutten bouwen etc is geen probleem.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox