Kun je een kat het jagen afleren?

04 May 2020 in Katten

Door Tuindingen

Afbeelding bij Kun je een kat het jagen afleren?


De kat als soort is nog steeds een uitstekende jager hongerig of niet, zelfs als jouw eigen kat niet weet wat hij met een muis aan moet. Nee dat gaan we ze niet afleren Jagen zit er nu eenmaal ‘ingebakken’, het is een essentiële levensbehoefte voor katten.

Hoe kun je voorkomen dat katten (jonge) vogeltjes gaan vangen: 

Nederland herbergt naar schatting drie tot vier miljoen huiskatten. De meeste wonen bij een baasje en krijgen voldoende voer om er niet op uit te hoeven voor een dagelijks maaltje. Daardoor zouden ze minder gemotiveerd kunnen zijn om dieren te doden, maar het weerhoudt hen er niet van om toch zo nu en dan toe te slaan. Katten jagen meestal tussen zonsondergang en zonsopgang. Door de kat binnen te houden wanneer het donker is kun je ervoor zorgen dat hij minder slachtoffers maakt. 

Kat-vogels-vangen-af-leren-

Het late voorjaar is de tijd dat bij de meeste vogels de eitjes wel uitgebroed zijn en dat de jonge vogels het nest beginnen te verlaten. Dat gaat niet gemakkelijk. De eerste vliegpoging eindigt meestal rechtstreeks beneden op de grond. En daar zijn ze dan hap. 

Baasjes zijn verantwoordelijk voor hun jagende katten. 

Grote vraag is natuurlijk wat je eraan kunt doen. De beste oplossing is natuurlijk geen kat nemen. Een andere oplossing is huisarrest voor de kat in april, mei en juni. Als je de kat in deze drie maanden binnen houdt, maken de meeste vogeljongen een kans om het te redden.

Halsband met belletje omdoen 

Belangrijk is dat een goede halsband voor katten zodanig gemaakt is dat de kat zich in noodgevallen, bijvoorbeeld als de halsband vasthaakt achter een tak of struik, uit de halsband kan bevrijden en zich niet kan wurgen. Bij het kiezen van een veilige halsband moet daarom rekening gehouden worden met 2 belangrijke faktoren: het type halsband en de maat van de halsband.

De enige halsbandjes die voor een kat in aanmerking komen, zijn halsbandjes met een veiligheidssluiting. Dit kan een klikslotje zijn dat loskomt onder druk of een elastiekje dat uitrekt onder druk. Gebruik nooit een halsbandje dat niet groter wordt of niet loskomt onder druk voor een kat. Kattenhalsbandjes zijn dan ook niet geschikt om een leiband aan te bevestigen en hondenhalsbandjes zijn nooit geschikt voor katten.

Vaak wordt gevreesd dat door het feit dat kattenbandjes een veiligheidselastiek of veiligheidsslotje hebben, de kat het bandje sneller kan kwijtspelen. Dat is terecht en hoort ook zo te zijn. Een halsbandje waar je kat niet uit kan komen kan nooit veilig zijn.


Kat-leren-geen-muis-vogels-te-vangen

Een halsband met kattenbelletje is een belletje dat is vastgemaakt aan de halsband van een kat. Wanneer de kat een potentiële prooi nadert, zal het belletje deze waarschuwen. Een kattenbelletje zal de hoeveelheid gevangen vogels verminderen.

Waarom een kattenbelletje omdoen?

Lees verder

Huiskatten doden met zijn allen ieder jaar naar schatting 100.000 vogels.

Extra tip: kattenliefhebbers pas op met mollenklemmen


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Katten

Wees voorzichtig met kattenbeten!

Kattenbeten kunnen gevaarlijk zijn


Door Laureen

Katten

Hoeveel!!!

De schrik van mensen als je meer katten hebt.


Door Laureen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox