Amorphophallus titanum - penisplant hortus Leiden


Door Tuindingen



Van 14 tot 17 juli 2022 bloeide in de Hortus botanicus Leiden een Amorphophallus titanum, oftewel de Reuzenpenisplant.


Door het nieuws kwamen in 2 dagen tijd duizenden mensen naar de Hortus Leiden om deze zeldzame en spraakmakende gebeurtenis te bewonderen. Maar een paar maanden later kwam ook het grote broertje in bloei, de ๐˜ˆ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฑ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ฉ๐˜ข๐˜ญ๐˜ญ๐˜ถ๐˜ด ๐˜ต๐˜ช๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ๐˜ถ๐˜ฎ met de allergrootste ongedeelde bloeiwijze ter wereld! Rogier van Vugt en Rudmer Postma laten zien hoe ze deze indrukwekkende planten bevruchten en zo een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van deze giganten. . 

Deze plant wordt in het wild door vliegen bestoven, vandaar de kleur en penetrante geur. 

De plant komt oorspronkelijk op West-Sumatra voor, maar groeit al jaren in de Hortus.
Amorphophallus titanum, oftewel de Sumatraanse reuzenaronskelk of Reuzenpenisplant, is bekend en berucht vanwege haar immense, tot meer dan drie meter hoge bloeiwijze, die een penetrante aasgeur verspreidt. Eerst komt een vlezige bloeikolf (spadix) omhuld door een schedevormig schutblad (spatha) op, die zich na enkele dagen opent. In de bloeiwijze, die zich onderaan de kolf bevindt, groeien zowel de mannelijke als vrouwelijk bloemen. Om zelfbestuiving te voorkomen, gaan eerst de vrouwelijke bloemen open. Twee dagen later volgen de mannelijke bloemen.

De naam van de Amorphophallus titanum komt van de grote, gele bloeikolf. Letterlijk vertaald betekent dit โ€˜gigantische vormloze penisโ€™ en wordt daarom ook wel de penisplant genoemd.

Bekijk hieronder een timelapse van de bloei:




0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Amorphophallus titanum - penisplant hortus Leiden
Exclusieve beplanting

Amorphophallus titanum - penisplant hortus Leiden

Wanneer de Reuzenaronskelk (Amorphophallus titanum, ook wel bekend als de penisplant) bloeit, staat de Hortus op zijn kop. Deze plant wordt in het wild door vliegen bestoven, vandaar de kleur en penetrante geur. De plant komt oorspronkelijk op West-Sumatra voor, maar groeit al jaren in de Hortus.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox