Ziektes en aantastingen in bomen

06 Nov 2020 in Bomen


Bomen zijn levende organismen. Net als alle andere levende organismen kunnen ze last krijgen van ziektes en aantastingen. Aantastingen zijn soms onschuldig, maar kunnen bomen ook flinke schade toebrengen. Het is daarom erg belangrijk om hier alert op te zijn. De komende weken gaan wij in een reeks blogs uitgebreid in op een aantal van de meest voorkomende bomenziektes en aantastingen. In deze eerste blog bespreken we bomenziektes en aantastingen in het algemeen: hoe merk je dat je boom een ziekte of aantasting heeft? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk om hier iets mee te doen?

 

Wat zijn bomenziektes en aantastingen?

Alles wat in of op een boom leeft wat niet boomeigen is, noemen we een aantasting. Aantastingen zijn niet per definitie een probleem. Sterker nog, in veel gevallen leven boom en aantasting in perfecte symbiose. Veel paddenstoelen gebruiken bomen bijvoorbeeld als voedselbron omdat ze zelf geen fotosynthese kunnen toepassen. Andersom gebruikt de boom de paddenstoel voor het vergroten van hun opneembaar vermogen via het netwerk van de schimmels. Een harmonieuze samenwerking dus.

 

Er zijn echter ook een heleboel aantastingen die lak hebben aan deze samenwerking: hun enige doel is om zoveel mogelijk uit de boom te halen, zonder daar iets voor terug te doen. Hetzelfde geldt voor veel ziektes. In dat geval kan de boom in gevaar komen. De bomenziekte of aantasting verzwakt de boom en maakt hem vatbaar voor andere ziektes en aantastingen. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat de boom dermate verzwakt dat hij sterft of omvalt.

 

Reuzezwam

 

Een bomenziekte of aantasting herkennen

Er zijn enorm veel verschillende ziektes of aantastingen die ieder andere effecten hebben op een boom. Het is dus niet makkelijk om eenduidig antwoord te geven op de vraag “hoe herken ik een ziekte of aantasting?” Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Paddenstoelen of (zichtbare) schimmels zijn bijvoorbeeld altijd reden om verder onderzoek te doen. Ook de bladbezetting zegt veel over de staat van de boom: is de boom begin september al helemaal kaal? Of is de bladbezetting überhaupt flink afgenomen? Neem dan contact op met een expert. Tot slot is de schors een belangrijke indicator: brokkelt deze af of verschijnen er vlekken op de bast? Ook dat is reden om op onderzoek uit te gaan.
 

Elfenbankje

 

Grijp direct in

Als je een ziekte of aantasting op je boom vermoedt, is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Bij ziekte of (agressieve) aantasting is de boom soms niet meer te redden, maar door tijdig inzicht te krijgen in de ernst van de aantasting of ziekte kan erger worden voorkomen. Ook niet onbelangrijk: als de boom door verzwakking omwaait bovenop de auto van uw buurman, ben je mogelijk niet verzekerd als de verzekeraar beargumenteerd dat je had kunnen weten dat de boom een gevaar vormde. Grote boombeheerders en eigenaren van bomen laten daarom regelmatig Boomveiligheidscontroles (BVC) uitvoeren. Dit is een soort APK, maar dan voor bomen. Met een dergelijke controle krijg je tijdig zicht op de staat van je boom, voldoe je aan de algemene zorgplicht én kun je je verzekeraar laten zien of je ergens wel of niet vanaf kon weten. 

 

In de volgende blog gaan we dieper in op de Honingzwam: een zeer veelvoorkomende parasitaire zwam, die deze tijd van het jaar regelmatig te zien is. Lezen dus!

 

Bomen over Alles is een boomtechnisch adviesbureau in de regio's Katwijk, Den Haag en Amsterdam. Bij ons kunt u terecht voor onder andere boomveiligheidscontroles, projectbegeleiding, onderzoek en advies. Meer weten of direct contact? Kijk op www.bomenoveralles.nl (ook voor meer informatie over ziekte en aantastingen!)


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bomen

Geniale manier om de stad te vergroenen

Dit werkte zo goed, We hoeven ze nu niet te planten, water te geven of te verzorgen.


Door Jan de B

Bomen

Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom

Op de plek van de zomereik moet een transformatorstation komen van Tennet en Rendo. ‘De boom is voor zijn omgeving waardebepalend en een mogelijke schuil- en nestelplaats voor dieren’, schrijft de inspecteur.


Door Tuindingen

Bomen

Judasboom (Cercis siliquastrum) bijzondere sierbomen

Bloeit op het naakte hout en een boom in volle bloei is een roze wolk die vanaf grote afstand opvalt. De bloemkeur varieert, van licht- tot donkerroze en een enkele keer kom je een witbloeiende albino tegen.


Bomen

Als er een boom mediterraan is, dan is dit wel de Cipres

Cipressen zijn wintergroene markante coniferen die in verschijningsvorm (habitus) varieert van zeer smal zuilvormig tot breed horizontaal-waaiervormig. Je kan de varianten indelen in groepen;


Door Tuindingen

Bomen

Berkenbomen zijn inheemse bomen

Berken zijn sterke bomen die goed groeien op voor andere bomen ongunstige plekken.


Door Tuindingen

Bomen

Verschillende soorten bomen

In dit artikel ontdek je alle verschillende soorten bomen met enkele interessante weetjes en tips om ze te herkennen. Heb je ooit ontzag gehad voor de schoonheid van een boom terwijl je er gewoon naar staarde? De gebeeldhouwde stam, overkoepelende takken, fijn gedetailleerd blad en zachte bloemtinten. Dit is het perfecte moment om een ​​bomen mens te worden.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox