Oranje boomalgen


Door Roel

Afbeelding bij Oranje boomalgen


Portugese boomalg kleurt boomstammen oranje

Bomen vormen een rijke leefgemeenschap waarin alles te vinden is, van producenten tot consumenten. Elk deel van de boom, van haarwortels tot knoppen en bladeren, wordt benut. Maar wie nauwkeurig naar een vierkante centimeter schors kijkt, ontdekt dat er veel meer plantaardige producenten zijn dan alleen de boom zelf. Eén van de meest opvallende is de oranje boomalg, die een bijzonder verschijnsel vormt op boomstammen. 

Oranje-mossen-boomalg-dood-hout

Deze alg, vaak de Portugese alg genoemd, is een draadalg uit het geslacht Trentepholia. Hoewel het een groenalg is, lijkt het door de overvloed aan caroteen – een worteltjeskleurstof – oranje in plaats van groen. Haal het oranje pigment weg, en er blijft een draadvormig groen wiertje over. Ongeveer vijftien jaar geleden is deze zuidelijke soort naar het noorden gekomen, meegelift met de klimaatverandering. Hij groeit op verschillende boomsoorten, maar vooral op eiken vindt hij een ideaal biotoop. Deze alg groeit vaak op liggend dood hout, maar soms ook op rechtopstaande stammen. Hij is vergroeid met de buitenste schors en zorgt door middel van fotosynthese voor zijn eigen voedsel.

Oranje kleurende boomstammen

Luchtvervuiling bedreigde deze alg bijna, maar gelukkig is de situatie in Nederland op tijd verbeterd, waardoor hij kon overleven. Naast de oranje boomalg breidt ook een nauw verwante soort, de Portugese rode alg, zich sterk uit. Niet alle soorten binnen het geslacht Trentepholia leven vrij; sommige hebben een levenslang verbond aangegaan met korstmossen. In deze symbiotische relatie zorgt de alg voor de suikerproductie via fotosynthese, terwijl de schimmel in het korstmos bescherming biedt.

Als je de oranje alg aanraakt, lijkt het alsof er een zacht tapijtje over de schors ligt. Dit opvallende plantje laat zien hoe veelzijdig en complex de leefgemeenschap op een boom kan zijn.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Herstel het groene hart van Nederland: plant je eigen 'Streetwood
Bomen

Herstel het groene hart van Nederland: plant je eigen 'Streetwood

Stel je voor dat Nederland weer een 'Houtland' wordt, zoals vroeger. Bossen zouden regen brengen, hitte verminderen en vol zitten met leven. In dit bericht ontdek je hoe we dat kunnen bereiken, zelfs in onze tuinen en straten.


Door Marjo.H

Afbeelding bij Geniale manier om de stad te vergroenen
Bomen

Geniale manier om de stad te vergroenen

Dit werkte zo goed, We hoeven ze nu niet te planten, water te geven of te verzorgen.


Door Jan de B

Afbeelding bij Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom
Bomen

Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom

Op de plek van de zomereik moet een transformatorstation komen van Tennet en Rendo. ‘De boom is voor zijn omgeving waardebepalend en een mogelijke schuil- en nestelplaats voor dieren’, schrijft de inspecteur.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Judasboom (Cercis siliquastrum) bijzondere sierbomen
Bomen

Judasboom (Cercis siliquastrum) bijzondere sierbomen

Bloeit op het naakte hout en een boom in volle bloei is een roze wolk die vanaf grote afstand opvalt. De bloemkeur varieert, van licht- tot donkerroze en een enkele keer kom je een witbloeiende albino tegen.


Afbeelding bij Als er een boom mediterraan is, dan is dit wel de Cipres
Bomen

Als er een boom mediterraan is, dan is dit wel de Cipres

Cipressen zijn wintergroene markante coniferen die in verschijningsvorm (habitus) varieert van zeer smal zuilvormig tot breed horizontaal-waaiervormig. Je kan de varianten indelen in groepen;


Door Tuindingen

Afbeelding bij Berkenbomen zijn inheemse bomen
Bomen

Berkenbomen zijn inheemse bomen

Berken zijn sterke bomen die goed groeien op voor andere bomen ongunstige plekken.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox