Heester. Hoogte 125 cm. Winterhard. Bladverliezend. Rijkbloeiend.
Het is een schitterende, middelgrote, bladverliezende heester met een halfopgaande, licht treurende vorm en overhangende takken die in de lente bijzonder rijkelijk bloeien met zuiver witte bloemen met elk vijf kroonbladen.
De bloemknoppen zijn bijna rond en doen denken aan parels, vandaar de Nederlandse naam.
Bloei: april-juni.
De bladeren zijn langwerpig, getand, groen en verkleuren niet noemenswaardig in de herfst
Plantvoorschriften
Normaal aanplanten in groep. Alleen zien ze er wat dunnetjes uit, maar het kan als solidair.
Groeit op elke normale grond, maar best niet te kalkrijk.
Teveel kalk in de bodem kan aanleiding geven tot gele bladeren.
Zorg voor een goed doorlatende grond, wintervocht vermijden.
Zonnig en een beschutte plaats.
Onderhoud
Exochorda is een heester die aan de voet van de plant (en ook hogerop de twijgen) nieuwe twijgen vormen. Daarom zijn ze zeer goed geschikt om de oudere en uitgebloeide takken te vervangen (verjongingssnoei). Je struik gaat langer mee en wordt minder houterig en warrig. Vooral struiken die je om de bloemen hebt uitverkoren dient men op tijd te verjongen. Door de heester te verjongen kunnen de planten ieder jaar een rijke bloei geven. Ze zullen volop nieuwe scheuten produceren. Snoei deze heesters hoofdzakelijk na de bloei.
Je begint ermee vanaf het derde jaar, om zo dus een jonge plant te behouden kan je gemakkelijkheidhalve jaarlijks 1/3 van de takken wegnemen.
In de winter, als de planten kaal staan, is de structuur van de plant beter te zien zodat je eventueel teveel of slecht staande takken kan verwijderen. Hou er wel rekening mee dat je dan ook takken met bloemknoppen verwijderd.
De snoei bestaat uit het wegnemen van de oudste takken, uitdunnen dus, zodat voldoende lucht en licht de struik kunnen binnendringen. Ofwel beperkt de snoei zich tot het terugnemen op nieuwe, jong gevormde, lagerstaande zijscheuten.
Terugsnoeien van de oude takken doe je op de laagste staande jonge en sterke scheut, of als die ontbreekt tot de voet, even boven het grondniveau.
Na je snoei ingreep ziet je struik er misschien wel kaal uit maar de nieuwe scheuten zullen de open ruimten weer snel opvullen.
Verplanten liefst in herfst of lente
Vermeerderen
door het nemen van zomerstek of door afleggen.
Ziekten
Bleekziekte
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in