Kornoelje (Cornus) is een geslacht van dertig tot vijftig soorten struikachtige planten en bomen in de kornoeljefamilie.
Sommige soorten dragen prachtige bloemen of bessen, andere hebben sierlijke takken, en nog andere soorten hebben een mooie herfstverkleuring en weer andere zijn geschikt als groenblijvende haag.
Over het algemeen zien we meer kweekvormen in de tuin dan de soort zelf.
Plantvoorschriften algemeen
Zon-halfschaduw.
Cornus houdt van een tegen felle wind beschutte standplaats in de halfschaduw of lichte schaduw of zon ( in een vochtige bodem), het zijn vannature immers vaak planten die in de luwte van de bosrand groeien. De ideale groeicondities variëren uiteraard wat naargelang de soort, zo zal onze inheemse Cornus mas veel beter wind verdragen en ook meer droogtetolerant zijn, dit in tegenstelling tot de Cornus kousa en C. florida waar uitdrogende wind ernstige bladschade kan veroorzaken.
Grondsoort: een zure tot neutrale, humeuze, goed gedraineerde maar licht vochtige bodem verdient de voorkeur, kornoelje is kalkvrezend !
Onderhoud
Geef onmiddellijk na de bloei een aangepaste bemesting voor zuurminnende planten, bv. rhododendron mest.
Snoei: gezien het sierlijke en traaggroeiende planten zijn is niet veel snoei nodig, wil men de natuurlijke schoonheid niet te niet doen, indien het toch moet, kan je een lichte vormsnoei toepassen onmiddellijk na de bloei.
Als bij bontbladige soorten takken verschijnen met groen blad dienen deze weggeknipt te worden.
Ziekten
Dopluis/ schildluis: om aantasting te voorkomen of op natuurlijke wijze te behandelen kan je in de winter of vroege lente de kornoelje met een olie-achtige substantie benevelen, de luizen verliezen alle houvast en verdwijnen.
Enkele soorten uit mijn tuin
Cornus alba argenteo marginata
Heester. Hoogte 2,4 m en 3 m breed. Winterhard. Bladverliezend.
Breid zich langzaam uit.
Een makkelijke, hoge opgaande struik die vooral in het najaar en de winter schittert omwille van de mooi gekleurde takken.
Ook de herfstverkleuring is fraai.
Gebruiken in groepen, als vulheester.
Verwaarloosbare bloei in het voorjaar.
Cornus alba gouchaultii
Heester. De hoogte na 10 jaar is 250 cm. Bladverliezend. Zeer winterhard.
Is een geelbonte Kornoelje, het is een bladverliezende heester die wel 2,5 m hoog kan worden en opvalt door zijn purperrode twijgen in de winter en karmozijnrode bladverkleuring in de herfst. Tijdens de lente en zomer zijn de bladeren groen met een gele bladrand en roze vlekken.
De bloemkleur is wit. Na de bloei verschijnen blauwwitte bessen.
Bloeid: april-mei.
De naam "witte kornoelje" komt door de kleur van de bessen.
Gemakkelijke struik.
Cornus Florida cherokee chief
Hoogte 4 tot 6m m. boom/struik vorm. Zeer winterhard. Bladverliezend.
Bloei: mei.
Het is een middelgrote heester, die eerst vrij opgaand groeit en later breed gestrekt en afstaand. Deze kornoelje bloeit rijkelijk met geelgroene mini fertiele bloempjes omgeven door grote rozerode schutbladen die vaak tenonrechte als dé echte bloemen aanzien worden. De bladeren zijn, ovaal, purpergroen bovenaan en lichter aan de onderzijde, in de herfst krijgen ze mooie donkerrode tot paarsrode herfstkleuren.
Cornus florida 'Rubra'
Hoogte boom 4m of struikvorm tot 2,5m.
Cornus florida f. rubra is een opvallende verschijning, zeker in bloei en in de herfst!
Cornus florida f. rubra bloeit met iets purper getinte bladeren en 4 roze tot rozerode witte schutbladeren. Deze 'bloei' vindt plaats in de periode april-mei.
Na de bloei kunnen rode bessen worden gevormd, maar dat gebeurt niet vaak in ons klimaat. Eetbaar zonder de schil.
In de nazomer gaan de blaadjes hangen waarbij de indruk zou kunnen ontstaan dan de plant ziek is. Het is echter slechts een aankondiging van de naderende herfst. In de herfst krijgt deze kornoelje een fraaie rode wijnrode tot lichtrode herfstkleur.
's Winters is Cornus florida f. rubra ook decoratief door de mooie etage gewijze takstructuur.
Doordat deze kornoelje eerst opgaand groeit en vervolgens bijna horizontaal vertakt heeft hij een zeer karakteristiek uiterlijk.
Cornus winter beauty / Rode kornoelje
Heester. Brede opgaande struik. De hoogte na 10 jaar is 250 cm.
Winterhard. Bladverliezend.
'Winter Beauty'' of rode kornoelje is een inheemse soort in vrijwel geheel Europa, met uitzondering van het hoge noorden. Het is een middelgrote struik met mooie oranjegele takken met rode uiteinden en bloeit van mei tot juni met rijkelijk veel kleine witte bloemen in losse groepen. De bladeren zijn eivormig, gepunt en middengroen, ze krijgen in de herfst een mooie dieprode kleur. Jonge twijgen zijn erg decoratief tijdens de winter. Onderaan geel, vurig oranje en rood naar de toppen toe.
Om de kleur van de takken te behouden moet de struik elk jaar gesnoeid worden. Snoei in maart alle takken terug tot 5 – 10 cm boven de grond. Of snoei elk jaar 1/3 van de oudste takken, meestal zijn de dikste takken, terug tot 5 -10 cm. Het voordeel van deze laatste manier is dat je na de snoei niet met een groot gat in de border blijft zitten. Aan het einde van de lente begint de struik weer nieuwe, rode takken te produceren. Enkel de nieuwe jonge twijgen vertonen immers die felle rode, oranje of gele kleuren die in de winter zo decoratief ogen.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in