Dat bijen het moeilijk hebben is geen nieuws meer. Vooral het gebrek aan bloeiende planten speelt hen parten.
๐Daar kunnen we samen iets aan doen:๐
De vuilboom, ook wel spork (Rhamnus frangula) is dé ideale bijenstruik :
hij bloeit van mei tot september. Het is daarmee meteen de langstbloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op. En vogels houden van de vele bessen, die de struik maandenlang tooien. Bijzonder is dat bloemen en bessen tegelijkertijd aanwezig zijn. Bijen zijn er gewoonweg verzot op, getuige de vele honderden bijen die soms op één struik te vinden zijn. Het zoemt soms zo erg dat sommigen denken met een bijenzwerm te maken te hebben. Als één struik het verdient meer aangeplant te worden, dan is het de vuilboom wel.
Bijen ook verliefd op wilgen
De wilg is de vroegstbloeiende boomsoort met kwaliteitsvoedsel voor de bijen. Wilgen zijn tweehuizig : je hebt vrouwelijke en mannelijke bomen. Vooral deze laatste vallen in de smaak van bijen: de mannelijke bomen leveren nectar én stuifmeel. De vrouwelijke alleen nectar. Beiden zijn van levensbelang voor de bijen. Eén wilg is equivalent aan honderden krokussen. Eénmaal aangeplant levert de wilg vele jaren katjes, zonder verder enig onderhoud. Minder werk en véél productiever. Bovendien zijn vele wilgensoorten inheems, aangepast aan onze bodem en ook nog eens attractief voor vele andere soorten insecten, vogels en dieren.
Insect aantrekkelijke bomen.
+ advies goedkoper bomen kopen
Wanneer er bomen worden aangeschaft voor de tuin wordt er meestal gekeken naar de sierwaarde van de boom. Geheel terecht natuurlijk want bomen kopen is een lange termijn investering waarbij de bomen ons meestal overleven.
Naast het feit dat een boom een bepaalde sierwaarde heeft moeten we het ook belangrijk gaan vinden dat de boom een functionele ondersteuning voor de natuur heeft.
Zo zijn er bijvoorbeeld bomen waardoor er volop leven wat betreft vogels en insecten in de tuin zal ontstaan. Diervriendelijk zou je ze kunnen noemen.
Bomen waar vogels op af komen zijn in principe altijd vruchtdragende vogelbomen. Vogels zijn bijvoorbeeld gek op de Krentenboom. De krentenboom kent vele cultivars. Naast deze bomen zijn vogels ook gek op de Lijsterbes. Ook de Zoete kers zijn vogels dol op.
Insect rijke bomen zijn vanzelfsprekend een grote trekpleister voor vogels. En zo is de cirkel weer rond.
Bomen voor insecten
Er zijn ook bomen waar insecten gek op zijn. Men is tegenwoordig vooral enthousiast om de bijen te ondersteunen. Geheel terecht want bijen zijn zeer belangrijk voor ons. Bijen zorgen bijvoorbeeld voor de belangrijke bestuiving van bomen onderling. Bomen die belangrijk zijn voor bijen, ook wel bijenbomen genoemd bloeien vaak ook nog eens prachtig. Een voorbeeld van een boom waar bijen gek op zijn heet ook daadwerkelijk de Bijenboom (Tetradium Daniellii is de latijnse benaming voor deze bijenboom). Deze boom is tevens ook een waardboom voor vlinders. Naast de bijenboom is de volgende boom wellicht nog wel interessanter voor de insecten. Deze boom heet de Zevenzonenboom (Heptacodium miconoides). Deze Zevenzonenboom is ook te verkrijgen als meerstammige boom. Deze insectenboom bloeit laat in september-oktober en wordt in deze periode druk bezocht door allerlei insecten. Daarnaast hebben deze bomen uitzonderlijk mooie stammen. Een weinig voorkomende insectenboom en in het bijzonder voor bijen is de Prunus serrula 'Branklyn'. In het nederlands heet deze insectenboom de Tibetkers.
De herfst is een zeer gunstige tijd om bomen te gaan planten. het scheelt een vermogen als je planten uit de volle grond (met kluit) aanschaft.
Dus vraag in deze periode altijd aan jouw hovenier/tuincentrum/kweker wat hij uit de volle grond kan leveren..
We zijn nieuwsgierig welke bomen in jouw tuin echte vogel / insectenbomen zijn?
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in