Taxushagen of solitaire groeivormen geven elke tuin een luxe uitstraling.

15 Apr 2024 in Bladhoudende beplanting

Door Tuindingen

Afbeelding bij Taxushagen of solitaire groeivormen geven elke tuin een luxe uitstraling.


Taxussen, met hun donkergroene naaldachtige bladeren en levendige rode bessen, zijn lange tijd een belangrijk onderdeel geweest van zowel strakke als natuurrijke tuinen.

Dit tuinblog biedt inzicht in de selectie, het planten, de verzorging en meer. Of je nu op zoek bent naar een imposante haag of een sculpturale vormsnoei, de veelzijdigheid en het kweekgemak van taxus maken hem tot een favoriet onder tuinliefhebbers.

Taxushaag-Haagplanten-vogelvriendelijk-inheemse heggen - diervriendelijke planten voor hagen

Wat is de Taxus voor plant of boom?

Taxus (Taxus baccata) valt op als een groenblijvende boom of struik afkomstig uit verschillende regio’s en symboliseert onsterfelijkheid. Bekend om zijn lange levensduur, wordt aangenomen dat sommige exemplaren meer dan een millennium oud zijn. Taxussen zijn geliefd vanwege hun dichte groei, die op kunstzinnige wijze kan worden gevormd tot heggen of vormsnoei, waardoor opvallende tuinelementen ontstaan. Naast hun sierwaarde spelen taxusbomen een cruciale rol bij het ondersteunen van wilde dieren en bieden ze onderdak en zijn een voedselbron voor vogels en kleine zoogdieren.

De voordelen van taxussen in de tuin

Taxus past binnen elke type tuin, kan zich aanpassen aan vrijwel elk bodemtype en kan gedijen in diepe schaduw. De veerkracht en de lage onderhoudsvereisten maken het een voorbeeldige keuze voor tuinliefhebbers die structuur en het hele jaar door een groene uitstraling in hun ruimtes willen toevoegen. 

Taxus wordt vooral gewaardeerd vanwege:

  • Vormt dichte, groenblijvende hagen die privacy en bescherming tegen de wind bieden.
  • Dient als aantrekkelijke vormsnoei in formele tuinomgevingen.
  • Ondersteuning van de biodiversiteit door leefgebied en voedsel te bieden aan wilde dieren.

nesten-vogels-hagen-nestgelegenheid-haagplanten-soorten

Taxus kweken: planten en verzorgen en selecteren van de juiste taxus soorten

Houd bij het kiezen van een taxusplant rekening met de variëteit die het beste past bij het ontwerp en de functionele behoeften van uw tuin. De gewone taxus (Taxus baccata) en zijn cultivars bieden een scala aan groeigewoonten en bladkleuren. Voor een onderscheidende, rechtopstaande vorm is de Ierse taxus (Taxus baccata 'Fastigiata') een populaire keuze. Kwekerijen en tuincentra, inclusief online retailers, bieden een ruime keuze aan taxusplanten die geschikt zijn voor verschillende tuinstijlen.

Taxus planten in de tuin

Taxusplanten zijn veelzijdig, gedijen zowel in de zon als in de schaduw en kunnen vrijwel elk moment van de herfst tot de lente worden geplant. Bereid de plantplaats voor door royale hoeveelheden organisch materiaal op te nemen om een ​​goede drainage te garanderen en een gezonde groei te bevorderen. Of het nu gaat om het planten van een enkel exemplaar of het aanleggen van een haag, de juiste afstand en voorbereiding van de grond zijn de sleutel tot succes.

Haagplanten - die langzaam groeien - geen onderhoud -groenblijvend - bladhoudend

Taxussen verzorgen en snoeien

Eenmaal gevestigd, hebben taxusbomen minimale verzorging nodig, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. Regelmatig water geven gedurende het eerste jaar helpt bij het opzetten van een robuust wortelstelsel. Door jaarlijks te snoeien blijft de gewenste vorm behouden en wordt een dichte begroeiing bevorderd, essentieel voor heggen en vormsnoei.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bladhoudende beplanting

Ceanothus 'Italian Skies' | sierheester met azuurblauwe bloemen

Ontdek hoe Ceanothus 'Italian Skies' jouw tuin kan betoveren met zijn blauwe bloemen! Leer meer over deze bladhoudende heester en laat je inspireren om je buitenruimte tot leven te brengen.


Door Roel

Bladhoudende beplanting

Alles wat je moet weten over het verzorgen van een Camellia in jouw tuin

In dit blog leer je alles over de Camellia, een prachtige plant met kleurrijke bloemen die de tuin kan opfleuren. Ontdek de voorwaarden waaraan je moet voldoen om de Camellia te laten floreren en geniet van de schoonheid van deze bijzondere struik. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, de Camellia is zeker een mooie toevoeging aan elke tuin.


Door Tuindingen

Bladhoudende beplanting

Heksenstruik - Loropetalum chin. 'Fire Dance'

Bijna volledig paarse struik. Een prachtig kleurenfestijn in maart en april.


Door Kim

Bladhoudende beplanting

Australische munt - Prostanthera cuneata

Een aromatische bloemenplant die goed gebruikt kan worden als kuipplant.


Door Kim

Bladhoudende beplanting

Laurierkers - Prunus l. Titan ('Rentan'®)

Laurierkers is een zeer sterkte plant. Ongevoelig voor ziektes en winterhard tot -22 graden Celsius. Geschikt voor kleine hagen


Door Kim

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox