planten, struiken en bomen die samenleven in Symbiose

01 Dec 2022 in Beplanting

Door Marie Mul

Afbeelding bij planten, struiken en bomen die samenleven in Symbiose


Beter een goede buur ………

“Beter een goede buur dan een verre vriend” is een oud gezegde dat op een gedeelte van dit blog zeker van toepassing is.

Eigenlijk zou je de planten, struiken en bomen in je tuin gewoon kunnen beschouwen als een grote groene gemeenschap, weliswaar elk van hen in een ander pak of jurk gehuld, maar wel samen gehuisvest in onze tuin. Ze hebben van ons een mooie passende plek gekregen, wisten vooraf werkelijk niet wie de nieuwe buren zouden zijn, maar staan inmiddels gezellig naast elkaar in een perk. Hun groeiproces verloopt probleemloos en voorspoedig en volgt jaar-in jaar-uit het patroon van de seizoenen. Deze langdurige samenlevingsvorm heet Symbiose. Dat kunnen twee planten bij elkaar zijn, maar ook meerdere van verschillende soorten. Ze voorzien elkaar namelijk van voedingsstoffen, maar voor tenminste een van hen moet dit gunstig zijn en in sommige gevallen is die hulp zelfs noodzakelijk, wil hij niet het loodje leggen. Wat de gulle gever betreft: het maakt ‘m niets uit, deze giften brengen hem geen schade toe.

Maar Symbiose komt ook in een andere vorm voor dan in bovenstaande situatie . Dit keer geen sprake van eenrichtingsverkeer, maar doordat beide partijen weer water en voedingsstoffen uitwisselen, zijn er nu twee planten die er voordeel van ondervinden. Om met hedendaagse termen te spreken: een win-win situatie.


Criminele planten

En dan hebben we nog een laatste groep, de parasieten of profiteurs, planten met een min of meer criminele inslag, en daar zijn er heel wat van. Okay, ze stelen uit lijfsbehoud en horen bij het ecosysteem, maar toch. Doordat ze zelf geen bladgroen (chlorofiel) aanmaken – ze hebben immers geen blaadjes- worden ze volledig gerekend tot de parasieten. Ze wonen vaak in of op de gastheer en tappen bij hem water, koolhydraten en/of mineralen af omdat ze die niet zelf uit de grond halen. De gastheer ondervindt hier natuurlijk schade van. Voor hem blijft er minder voedsel over, hij gaat er slechter van groeien, raakt verzwakt, gaat er pips van uitzien en kan zich minder goed verdedigen tegen belagers zoals schimmels of insecten. Parasitaire planten zijn vertegenwoordigd in vele plantenfamilies en een daarvan wil ik hier duidelijk
uitlichten. Het gaat om de Bremraapfamilie, de Orobanche. Een hele grote familie van bedenkelijk allooi, die stelend door de velden trekt. Daar zit een familielid tussen, de Orobanche Hederae die als kiemplant pas kan gedijen als ze een Klimop tegen het lijf loopt. Het achtervoegsel Hederae verwijst al naar haar gastheer. Hoe gaat het in z’n werk?

Welnu, om te beginnen is het een knappe dame in een orchideeenjurk. Zachtgeel van kleur, later een beetje rose en veranderend naar iets donkerder rose. Die vermomming doet vermoeden dat je met een chique exotische orchidee te maken te hebt. Maar schijn bedriegt: het is een sluwe profiteuse waarvan het ultra fijne (stof)zaad wel minstens 10 jaar bereid is in de grond te blijven voordat ze haar gastheer heeft gevonden waarop ze haar zaad kan laten kiemen. Eenmaal gevonden, duwt het jonge kiemplantje zijn kleine wortel in de wortels van de gastheer, zodat de weefsels vergroeid raken. Tegelijkertijd zuigt ze als een vampier alle water, voedingsstoffen en mineralen uit de wortels en dat doet haar goed, want hieruit ontstaat een knol van waaruit nieuwe stengels vol bloemen verrijzen ( 15 tot 20cm). Die worden op hun beurt veelvuldig bezocht door insecten. Het zaad dat gevormd wordt is heel fijn van structuur. Het verspreidt zich over de aarde, wordt door de wind meegenomen de lucht in en daalt overal neer. Ze steelt niet van iedereen, want ook zij heeft haar voorkeur en dat is in dit geval de Klimop. Ook andere bremrapen parasiteren alleen op een voor hen ideale waardplant. Ze doden hem niet, maar verzwakken hem wel.

In het volgende blog vertel ik jullie onder andere over het leven van een bekende half-parasiet die – om het maar eens even spannend te maken- tegen de Kerst notabene door onszelf in huis wordt gehaald! Nou jij weer!

Lees hier mijn volgende blog 


Ben je nu al nieuwsgierig? 
Bezoek mijn website www.colourandpencil.eu 

Heb je een vraag of wil je met mij in contact komen? 
Stuur een e-mail naar info@colourandpencil.eu en ik stuur je zo snel mogelijk een berichtje!


Lees ook mijn eerder geschreven tuinverhalen


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.

Een epifyt is een plant die groeit bovenop een andere boom of plant. Dat kan op de schors, in de schors of bovenop een blad zijn. Wat de epifyt zo bijzonder maakt, is dat ze geen voedingsstoffen onttrekt aan de plant of boom waarmee ze samenleven. Het is geen parasiet; parasieten onttrekken hun voeding wel aan een plant of boom. Een epifyt zoekt alleen maar woonruimte, letterlijk een plekje om te ‘wortelen’.


Beplanting

Nieuw: Rood siergrassen soort.

Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


Door Roel

Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

Beplanting

Betoverende Bluebells: prachtige boshyacinten in het voorjaar

Ontdek de betoverende schoonheid van de Bluebell, ook wel bekend als de boshyacint. Deze bloem, met zijn klokvormige bloemen in intense blauwe tinten, creëert een sprookjesachtige sfeer in bossen, weiden en tuinen. Leer meer over de Bluebell en zijn bloeitijd in het voorjaar.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox