Akelei een echte tuinnomade


Door Tuindingen

Afbeelding bij Akelei een echte tuinnomade


De Akelei een echte Tuinnomade 

Met sierlijke bloemen in zachte tinten op ranke stengels oogt akelei (Aquilegia) teer en fragiel, maar vergis je niet: ze is een taaie. Heb je eenmaal akelei in de tuin dan is het een blijvertje. Helemaal niet erg, want wie wil niet jaar in jaar uit vanaf eind april worden verrast door deze sprookjesachtige langbloeier.


Akelei is een zogenaamde vaste plant, hoewel in haar geval ‘vast’ een nogal rekbaar begrip is. De plant leeft doorgaans drie tot vier jaar, en gaat soms zelfs slechts één bloeiseizoen mee. Maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het feit dat ze zich rijkelijk uitzaait.

Akelei-soorten-vaste-planten

Er zijn nogal wat planten die het leuk vinden om door de tuin te ’wandelen’. Ze kunnen dat omdat ze, zoals brandnetel en zevenblad, ondergronds groeiende stengels hebben waaruit nieuwe stengels ontstaan. Maar zo werkt het bij akeleien niet. Dat ze constant op verschillende plekken opduiken, komt omdat ze na een paar jaar afsterven en verdwijnen, maar zich in die korte tijd wel als een gek hebben uitgezaaid. Met het gevolg dat er overal kiemplantjes opkomen. Die, omdat het merendeel niet soortecht is, vaak een andere kleur hebben dan hun ouders. En ja, dat kan behoorlijk irritant zijn voor iemand die een tuin of border op kleur heeft of nastreeft.

Akelei-vaste-planten-langbloeier

5 bijzondere akeleien

Dit zijn akeleien die je graag in je tuin wilt hebben:

1. Aquilegia atrata – Een donker purperen akelei met goudgele meeldraden, afkomstig uit de Alpen. Hoogte: 60 cm

2. Aquilegia fragrans – De meeste akeleien geuren niet, maar de grote crèmekleurige tot lichtgele bloemen van deze soort wel! Hoogte: 50 cm

3. Aquilegia longissima – Een schitterende kanariegele akelei met sporen die wel 10 cm lang zijn. Hoogte: 70 cm

4. Aquilegia ’Strawberry Icecream’ – Rijkbloeiende akelei met schattige gevulde, roze met witte bloemen. Hoogte: 70 cm

5. Aquilegia vulgaris ’Mellow Yellow’ – Deze akelei valt in het voorjaar op door de goudgele bladeren die later verkleuren naar geelgroen. De bloemen zijn wit tot zachtblauw. Hoogte: 60 cm

Vaste-plant-bloeitijd-mei-juni

Als echte nomaden, in tuinjargon ook wel zwerfplanten genoemd, ideaal voor een ongedwongen, romantische stijl, zoals de cottage garden.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Schaduwrijke tuinen: Borderpakket van schaduwplanten gecombineerd met struiken
Beplanting

Schaduwrijke tuinen: Borderpakket van schaduwplanten gecombineerd met struiken

Leer hoe je met schaduwminnende struiken levendige en prachtige donkere gebieden kunt inrichten. Verken plantselectie en verzorgingstips voor een weelderige tuin, zelfs in de schaduw.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.
Beplanting

Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.

Een epifyt is een plant die groeit bovenop een andere boom of plant. Dat kan op de schors, in de schors of bovenop een blad zijn. Wat de epifyt zo bijzonder maakt, is dat ze geen voedingsstoffen onttrekt aan de plant of boom waarmee ze samenleven. Het is geen parasiet; parasieten onttrekken hun voeding wel aan een plant of boom. Een epifyt zoekt alleen maar woonruimte, letterlijk een plekje om te ‘wortelen’.


Afbeelding bij Nieuw: Rood siergrassen soort.
Beplanting

Nieuw: Rood siergrassen soort.

Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


Door Roel

Afbeelding bij Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!
Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Afbeelding bij Hortensia soorten die lang bloeien
Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Akelei een echte tuinnomade
Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox