Het decoratieve blad, de peulen en een sierlijke groeiwijze maken deze winterharde, bladverliezende bomen tot een mooie solitair.
In ons klimaat kunnen we alleen de valse christusdoorn in de tuin plaatsen.
Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ blijft ook een stuk lager dan de soort, namelijk 10 meter.
Valse christusdoorns hebben allemaal geveerde of zelfs dubbel geveerde bladeren, dus met deelblaadjes die op hun beurt ook weer uit deelblaadjes bestaan.
De knoppen worden door stekels en grote doorns beschermd. Stam en takken zijn ook vaak met de driedelige doorns bezet. De groenachtige bloempjes (juni-juli) zijn klein, daarna verschijnen de 20-40 cm lange kromme peulen die van geelgroen naar bruin verkleuren. dit als planten van beide geslachten in elkaars buurt staan.
Plantvoorschriften algemeen
Gleditsia triacanthos groeit zowel goed in vrij drooge als tamelijk natte grond die het liefst wel voedselrijk zijn. Hij moet in de volle zon staan en op een plek waar de dorens geen kwaad kunnen bij het langslopen. De bomen ontwikkelen sterke sapstromen, waardoor ze bij beschadiging in het voorjaar kunnen ‘bloeden’.
Onderhoud
Soms wordt de boom jaarlijks teruggesnoeid omdat aan de jonge twijgen het mooiste blad groeit. Kan hij rustig uitgroeien, dan wordt het een majestueuze boom waarvan het tropisch aandoende blad enorm opvalt. Geef in het voorjaar een goede basisbemesting.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in