De tuin water geven in tijden van droogte

31 May 2020 in Tuin Tips

Door Tuindingen

Afbeelding bij De tuin water geven in tijden van droogte


We zullen zuiniger om moeten gaan met ons drinkwater. Anders ligt een verbod op de loer dat we de tuin niet meer mogen sproeien met kraanwater. 

We gebruiken met zijn allen steeds meer drinkwater. Dat gaat problemen opleveren. We zullen er zuiniger mee om moeten gaan. En bewuster, en slimmer.

Het grondwaterpeil is laag, dat is mede te wijten aan de droge zomer van vorig jaar. 
Ook tuinen mogen niet met oppervlaktewater besproeid worden. Niet door boeren en niet door burgers.

Vang regenwater op

De waterschappen roepen iedereen op om zuinig met al het water om te gaan en de neerslag die er valt, zoveel mogelijk op te vangen zodat het de grond in kan trekken, bijvoorbeeld door regentonnen te plaatsen, de regenpijp af te koppelen van het riool, duikers af te sluiten en tegels te vervangen door planten.

Hoeveel water heb je beregend

Gedurende extreme droogte moet je sproeien, bij voorkeur s'avonds of s'nachts. Zorg ervoor dat je per gift minimaal 15mm-20mm water geeft. Op deze manier bereikt het water de wortels en wordt niet alleen het blad besproeit. Sproei niet te vroeg. Geel gras kleurt echt wel weer bij. De combinatie warmte en vocht bevordert ook de groei van wilde grassen en onkruiden. Beter 1 à 2 x per week goed en veel sproeien dan elke dag een klein beetje.

Tip : Om er zeker van te zijn dat je de tuin voldoende hebt gesproeit zet je een drinkglas op het gazon, in de border. Zo kun je met een lineaaltje meten hoeveel cm je tuin heeft gekregen. (1cm = 10mm).

Sproeien,tuinslang, water geven tips wanneer besproeien tuin
 

De beste tijd om de tuin te sproeien

Het beste moment om te sproeien is vroeg in de ochtend of tussen 16:30 en 21:00 uur ’s avonds wanneer de zon laag staat. Rond deze tijden gaat er minder water verloren aan verdamping en heeft het groen genoeg tijd om te drogen. Wanneer je later dan 21:00 uur sproeit hebben je planten niet genoeg tijd om te drogen, waardoor de kans op schimmels toeneemt. Sproei nooit overdag, de waterdruppels op de planten werken als een vergrootglas waardoor de bladeren van je planten en het gras kunnen verbanden.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuin Tips

DIY oppottafel van gebruikte pallets

Bekijk hier hoe je makkelijk van oud pallethout je eigen oppottafel zelf kunt bouwen. Zet hem in je kas als werkbank en geniet jaren lang van dit zelfgemaakte gerecyclede tuinmaatje.


Door Tuindingen

Tuin Tips

Dopluizen op Hortensia: Ontdek de beste natuurlijke oplossingen

Zeg vaarwel tegen dopluizen op hortensia's met deze natuurlijke oplossing


Door Tuindingen

Tuin Tips

Planten in de tuin water geven

Ontdek hoe je met behulp van terracotta potten een eenvoudige zelfgemaakte watervoorziening kunt creëren voor je planten, met speciale aandacht voor moestuinen en het kweken van tomaten.


Door Mellisa

Tuin Tips

Water besparen met een regenton - elke druppel telt.

De regenton was lange tijd uit het straatbeeld verdwenen, voornamelijk vanwege de overvloed aan gezond kraanwater dat we tot onze beschikking hadden. Echter, in deze tijd realiseren we ons steeds meer dat elke druppel die we kunnen besparen op het gebruik van kraanwater waardevol is. De regenton maakt nu een comeback en gemeentes willen dit stimuleren door middel van subsidies en ondersteuning.


Door Tuindingen

Tuin Tips

Tuinkers ⮜①⮞ In de winkel

Tuinkers kun je kant-en-klaar in tuinkersjuwelendoosjes kopen, of je kweekt je tuinkers zelf in een mooi bakje. Maar het leukste is natuurlijk je eigen tuinkers zaaien, oogsten en weer opkweken in je zelf gemaakte kweekbakje.


Door Jan Hupkes

Tuin Tips

Tuinkers ⮜②⮞ Kweekbakje maken

Tuinkerskweekbakjes zijn duur en onhandig. En dat terwijl de plaatselijke Chinees de ideale bakjes gratis weggeeft.


Door Jan Hupkes

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox