Klimrozen, als je de mogelijkheid hebt, moet je er zeker eentje plaatsen.
PLANTENFICHE
Grootbloemige klimrozen hebben meestal stijve takken en zijn vaak geurend en doorbloeiend.
Kleinbloemige klimrozen hebben soepele takken, zijn doorbloeiend en makkelijk te leiden.
Oude klimrozen zijn niet herbloeiend, maar toch waardevol.
Liaanrozen kunnen een hoogte van 4 tot 10 meter bereiken. Ze bloeien eenmaal, groeien fors en geuren heerlijk.
Plantvoorschriften algemeen
Rozen gedijen beter in zwaardere grond dan in lichte zandgrond. Ze vragen een goed doorlatende, humusrijke bodem die best ruim is voorzien van voedingsstoffen. U doet er goed aan om vóór het planten organische mest in te werken: stalmest, kompost of een andere goed verteerde organische meststof. Bodemverdichting en het ondiep voorkomen van een ondoordringbare laag in het bodemprofiel is nefast voor de ontwikkeling van de rozen. Maak daarom de grond los tot op 50 cm.
Oculatieplaats 2,5 cm onder de grond en in een hoek van 45° naar de muur toe (124)-
De entplek (een knobbel vlak boven de wortels), is zeer vorstgevoelig. Zorg voor een extra laagje grond, stro of mulch rond deze plek, om de plant tegen bevriezing te beschermen
Normaal beginnen de rozen slechts te bloeien en te klimmen vanaf het tweede jaar
Onderhoud - Hoofdsnoei
Het echte snoeien moet in maart/april gebeuren. U kunt oude en verdorde takken zo diep mogelijk wegsnoeien. Als de struik te warrig of te dicht dreigt te worden neemt u hele takken weg, meestal de oudste. Wees niet bang de struik te vernielen, want volgend seizoen zal de plant zich spectaculair herstellen! Behouw 4 tot 5 stevige hoofdtakken, zo mogelijk de jongste. Snoei op deze takken alle zijtakken terug tot 2 à 3 ogen (dit zijn de plaatsen waar jonge loten zich ontwikkelen). Bindt de jonge takken waaiervormig op. Horizontale of gebogen ranken bloeien het volgend seizoen uitbundiger. Bij een guirlande snoeit u alleen de takken waar zich geen bloemen meer ontwikkelen. Snoei wilde scheuten onmiddellijk zo diep mogelijk weg.
Bemesten:
In maart en juli geeft u speciale organische rozenmest of kunstmest. Beendermeel kan ook, maar werkt langzamer (én langer). In de herfst is het verstandig om geen kunstmest meer te geven: dit kan schimmelziekten op de nieuw ontwikkelde scheuten veroorzaken.
Ziekten
Bladluis - meeldauw -witroestzieke - sterdauw
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in