Rhododendrons plantenfiche algemeen voor de soort


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Rhododendrons plantenfiche algemeen voor de soort


Een van de mooiste heesters voor de tuin.
Rododendron is een geslacht van 600 tot 1000 soorten bloeiende planten in de heidefamilie.
Deze zijn allemaal op grote schaal veredelt en gekruist, vandaar dat er nu nog ontelbare tuinvormen zijn ontstaan.
De Rhododendrons zijn in het algemeen zuurminnende struiken tot kleine bomen met verspreid staande bladeren. De bladeren hebben een gave rand en kunnen gegroepeerd staan aan het eind van de tak, wat tot een schijnkrans leidt. De bloemen staan vaak in eindstandige dichte of losse tuilen, maar kunnen ook alleenstaand zijn. Ze kunnen variëren van een nietig klokje tot 20cm grote bloemen in elke denkbare kleur met uitzondering van blauw. Vaak meerkleurig of met contrasterende vlekken in de keel.
Rhododendrons zijn een beproefde achtergrond voor bolbloemen, vb narcissen en lelies. Hun volle vormen en stevige bladeren harmoniëren ook goed met hortentia's . Ze kunnen eveneens met varens gecombineerd worden. Eigenlijk zijn alle zuurminnende planten goede partners.


Plantvoorschriften algemeen
Bijna alle Rhododendrons en Azaleas vereisen een zure luchtige, goed doorlatende grond waarin overtollig water snel wordt afgevoerd. Toch mag de grond niet volledig uitdrogen, Staan de struiken gegroepeerd dan kan men de grond zuurder maken door de grond te mengen met turfmolm en organisch materiaal. Bij individuele planten maak je een ruim plantgat van circa 2x de omvang en diepte van de wortelkluit. De plantaarde meng je hier ook met goed verteerbaar materiaal als turfmolm. De grond rond de plant moet ook vocht vasthouden om de ondiepe wortels tegen uitdrogen te beschermen en dat kan je bereiken door een dunne mulchlaag van bladaarde of versnipperd hout rond de plantvoet aan te brengen. Een onderbeplanting van bodembedekkers kan ook. Vermijd te veel onverteerbaar materiaal als schors, dat veroorzaakt stikstof tekort. Verder houd de plant van halfschaduw. Felle zon veroorzaakt bladbeschadiging en in de volle schaduw bloeit de plant soms aanmerkelijk minder.

Onderhoud
Over het algemeen vragen ze weinig onderhoud. Een dunne mulchlaag ieder jaar komt de plant tengoede. In het voorjaar kan je ze extra bemesten met een meststof met veel kalium en magnesium (+-50gr om de voet van een struik) en daarna royaal water geven. Schoffelen rond rhodos beschadigt de oppervlakkige wortels (wieden met de hand)
Het verwijderen van de uitgebloeide bloemen voorkomt zaadvorming en stimuleert het maken van knoppen voor een rijkere bloei het volgende jaar (dit wordt minder gedaan bij Azaleas)
Penceren, het verwijderen van de middelste groeiknop zorgt er voor dat de plant zich beter vertakt en dichter wordt. (atrium blz 100)
Verder heeft de plant weinig snoei nodig buiten het verwijderen van winterschade en dode takken.
Snoeien: Liefst onmiddellijk na de bloei.
Als snoeien onvermijdelijk is, verwijder dan een hele tak of snoei altijd boven een laatste blad.
Om de struik compacter te maken kan je de toppen snoeien. Dit is de struik snoeien boven een krans van bladeren, waardoor de tak zich opsplitst. Ook kan je de struik snoeien boven een slapend oog waardoor de tak opnieuw uitloopt (niet altijd). Sommige soorten kan je ook volledig afzagen tot op 0,5/1m boven de grond, waarna hij snel weer uitloopt (alleen in noodgevallen)
Bij erg droge zomers waardeert de plant een royale gietbeurd.


Ziekten
schildluis - spinmijt - luis - wortelaaltjes - verwelkingsziekte taxuskever - meeldauw - wortelrot - rozetgal - bloemrot
CIKADEN : (soort minisprikhaantjes) : insecticide behandeling


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox