Kalanchoe / Woestijnroos


Door tuin.fr.gr



Kalanchoë is een geslacht uit de vetplantenfamilie. Er zijn meer dan tweehonderd soorten bekend. Vele daarvan zijn afkomstig uit Madagaskar. Het zijn zogenaamde kortedagplanten. Dat betekent dat ze pas bloemknoppen gaan vormen bij minder dan twaalf uur licht per dag.
Voor alle kalanchoës geldt dat je er amper omkijken naar hebt. Het zijn vetplanten die vocht opslaan in de vlezige groene blaadjes. Bovendien bloeien ze lang: je hebt er zeker acht weken plezier van.
De Kalanchoë is een langzaam groeiende, maximaal vijfenveertig centimeter hoge, sterk vertakte plant lancetvormige, gekarteld bladeren. De bladeren zijn dondergroen maar in de zon kleuren ze roodachtig. Op de korte stengels vormen zich clusters van bloemen met elk vier bloemblaadjes.
Bijzondere blaadjes, bloemen in funky kleuren en sprookjesachtige vormen, kalanchoë biedt je de tropen op hun mooist. Het is een veelzijdige, exotische familie met een uitgelaten karakter. Er zijn kalanchoës die je vooral voor het blad kiest, omdat het vlammende kleuren of juist aaibare harige blaadjes heeft. De rijk bloeiende kalanchoës hebben funky enkele bloemen of romantische dubbele, in sprankelende kleuren. En dan zijn er nog grote hoge exemplaren, met buitenaardse ovalen bollen die zich openen in sierlijke klokjes.
De Kalanchoë is giftig en daarom niet geschikt voor huizen met katten en honden die aan planten knabbelen. De plant is niet eetbaar.
Plantvoorschriften algemeen
Telers kunnen de plant in bloei trekken door te verduisteren of juist de bloei doen uitstellen door bij te belichten. Vandaar dat Kalanchoe op vele momenten van het jaar in de handel verkrijgbaar is.
Zoek bij aankoop naar planten die pas beginnen bloeien. De bloempjes zelf mogen nog geen verkleuring vertonen.
De Kalanchoë kan het beste in cactusgrond worden geplant.
Matig warm. De minimumtemperatuur is 16°C en maximum 27°C. De plant staat liefst niet te warm opgesteld. Een plaatsje bij het venster is aan te raden, waar het iets koeler is dan dichtbij een radiator. Ideaal voor de Kalanchoe is een niet te warme veranda of wintertuin. Hoe lager de temperatuur, hoe droger men de plant moet houden.
Kalanchoe heeft veel licht nodig. In de winter volop in het licht zetten, liefst voor een raam op het zuiden. In de zomer opletten voor te hevige middagzon.
de Kalanchoë doet het niet alleen goed als kamerplant, maar ook op het balkon of terras voelt hij zich prima gedurende de zomer.
Onderhoud
De plant heeft sappige bladeren en heeft zodoende niet veel water nodig. Giet pas als de potkluit droog aanvoelt. In de zomer mag de potkluit matig vochtig blijven, terwijl in de winter minder water geven noodzakelijk is. Giet met lauw regenwater en vang het teveel aan water op in een schoteltje; giet dit water weg na de waterbeurt. Om de veertien dagen water geven is voldoende.
Bij aankoop bevat de potkluit meestal voldoende voedsel. In de groeiperiode mag een kleine gift van vloeibare bijbemesting gebeuren om de drie weken.
Kuis om de veertien dagen de bladeren af met een vochtig doekje zodat de bladeren glanzen!
 
Meestal wordt de plant na de bloei weggegooid. Toch is het mogelijk de plant over te houden. Top de stengels in na de bloei, zo hou je de plant klein en compact.  Na het toppen de plant eens verpotten in een goede potgrond. Bloei verkrijg je door te verduisteren, indien je dat niet doet dan bloeit de plant op een natuurlijke wijze in het voorjaar.
De Kalanchoë kan het beste worden vermeerderd door stek. Je kun een stengel met twee blaadjes stekken, maar net zo gemakkelijk is bladstek. Gebruik op de schuin afgesneden snijwond wat stekpoeder en laat de stek dan enige dagen drogen. Steek de stek tot halverwege het blad in een zanderige grond. De plant maakt binnen vier tot acht weken wortels aan. 
Ziekten
Kalanchoe is bijna niet onderhevig aan ziekten. Verwijder onmiddellijk bladeren met bruine vlekken of met wit schimmelpluis. Giet om deze schimmelziekten te vermijden liefst op de potkluit en niet op de bladeren of bloemen.
Indien de bladeren naar beneden gaan hangen, vooral in de winter, wijst dit op een teveel aan water.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Een Tropische plantentuin in Nederland.
Mediterrane planten

Een Tropische plantentuin in Nederland.

Je eigen exotische prive jungle aan huis. Sylvan vertelt alles over zijn prachtige sterke tropische planten die zelfs de zware Nederlandse winters kunnen trotseren.


Afbeelding bij Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox