Geen graszoden levering WK Qatar

11 Mar 2021 in Gazon

Door Tuindingen

Afbeelding bij Geen graszoden levering WK Qatar


✅ Het bedrijf Hendriks Graszoden uit Heythuysen (Limburg) breekt met een jarenlange traditie en levert geen graszoden voor het WK voetbal in Qatar in 2022. Eén van de redenen voor het besluit is de mensenrechtensituatie in het land.  

❌ Op de dag dat Hendriks Graszoden uit Limburg hun medewerking aan het WK opzeggen, sluit graszodenfabrikant Queens Grass uit Drouwen Drenthe een samenwerking met de FIFA niet uit.  
Lees verder 

👍🏻 Hendriks graszoden verdient het om in het zonnetje gezet te worden. 

👎🏻 Queens Grass krijgt van ons de koude douche


Bestel je graszoden dit jaar bij Hendriks graszoden 


Ook u, als consument, kunt genieten van de kwalitatieve graszoden die Hendriks Graszoden te bieden heeft. Bestel uw graszoden eenvoudig online via onze webshop. Niet meer uit huis, geen aanhanger huren, maar de tijd benutten om de tuin helemaal voor te bereiden tot de graszoden geleverd worden. Uiteraard kiest u zelf de dag van levering uit.

Nieuwsgierig? Kijk dan snel naar de mogelijkheden!

Voor Nederland: http://www.graszoden.nl

Voor België: http://www.gazon-online.be


"We hebben gezien wat daar gebeurt"
 

De organisatie van het WK raakte twee weken geleden in opspraak toen de Britse krant The Guardian onthulde dat er inmiddels 6.500 arbeiders overleden zijn tijdens de bouw van de voetbalstadions in het land. De arbeiders werken er vaak in slechte omstandigheden.

WK 2006
Het besluit van Hendriks Graszoden is opmerkelijk. Het bedrijf is namelijk al jarenlang een trouwe leverancier van graszoden op WK's en EK's. Hendriks leverde onder meer het gras voor het WK in Duitsland (2006), het EK in Zwitserland (2008) en het EK in Frankrijk (2016).

Werkbezoek
De grasleverancier was aanvankelijk wel betrokken bij het voetbalevenement in Qatar. "Toen in 2010 bekend werd gemaakt dat Qatar het WK van 2022 mocht organiseren, zijn we uitgenodigd. We hebben ons toen voorgesteld aan het olympisch comité van Qatar en hebben advies gegeven over hoe het gras optimaal kan zijn'', vertelt Vloet.

Weinig beschermende kleding
Eenmaal ter plekke begon de aarzeling. "We zagen hoe de bouw van de stadions daar geschiedde. Lang niet alle arbeiders droegen beschermende kleding. Die houding vanuit de organisatie stond ons niet aan." Het zichtbare verschil in rijkdom was daarbij enorm volgens Vloet: "Je ziet het verschil tussen de inwoners van Qatar en het werkvolk. De locals dragen lange witte gewaden terwijl de arbeiders er een stuk minder deftig bij lopen."

Enorm geschrokken
Die twijfels werden later bevestigd door berichtgeving over de barre omstandigheden waarin de stadions gebouwd worden. "We wisten ondertussen dat er doden vielen bij de werkzaamheden, maar dat het er zo'n 6.500 waren, wisten we niet. Daar schrok ik enorm van."

Kwaliteit
Volgens Vloet waren de werkomstandigheden niet de enige reden die ten grondslag lag aan de keuze om geen onderdeel te zijn van het wereldkampioenschap in Qatar. "We zagen dat hun kwaliteitsnormen lager lagen dan die van ons. In eerste instantie zouden onze graszoden per vliegtuig daarheen moeten worden getransporteerd. Dat had al niet onze voorkeur vanwege de hoge kosten. Het alternatief was om daar gras te gaan kweken met behulp van plaatselijke ondernemers. We merkten echter al snel dat zij lang niet dezelfde kwaliteitsnormen hanteerden als wij. Toen hebben we besloten ons terug te trekken."

Onbegrijpelijk
Tot slot wil Vloet benadrukken dat ze het onbegrijpelijk vinden dat de FIFA niet ingrijpt in de arbeidsvoorwaarden. "Dat heeft ons ontzettend verbaasd. Dat hebben we vaak tegen elkaar gezegd."

Hendriks is voor zover bekend het eerste Nederlandse bedrijf dat wegens ethische redenen niet wil samenwerken met de organisatie van het WK voetbal in Qatar.

Bron 


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Gazon

Waarom zou je het gazon beluchten?

Het gazon beluchten wordt vaak nog heel weinig gedaan. Zonde eigenlijk want het beluchten van een gazon heeft enorm veel voordelen!


Gazon

Geen graszoden levering WK Qatar

Hendriks Graszoden schrikt van barre arbeidsomstandigheden


Door Tuindingen

Gazon

Hoe krijg je meer madeliefjes in je gazon?

Biodiversiteit verhogen met een kruidenrijk gazon


Door Leoni

Gazon

Heb jij een gezond gazon?

Bloemenweide of een strak biljartlaken


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox