Wanneer we praten over Round-up als bestrijdingsmiddel tegen ongewenste kruiden in onze tuin gaan alle alarm bellen af,
Maar bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen om de buxusrups uit onze geliefde buxus hagen en bollen te bestrijden dan voeren we dit graag uit.
Om over na te denken.
Vogels eten en nemen deze rupsen mee naar hun nest om hun kroost te voeden, dan kan er op de verpakking wel staan dat het biologisch afbreekbaar is, maar we vergiftigen onze tuinvogels op deze manier massaal.
Wat je moet weten over het vergiftigen van de buxusrupsen
Voor wie nog altijd zijn buxus aan het bespuiten is - denk eens na over het volgende.
Je doodt er niet alleen de buxusmot mee, maar ook vogels, egels etc.
Tijdens het ringen vonden we dit nestje koolmezen waarvan al de jongen plots gestorven zijn, vermoedelijk door vergif. De slachtoffers waren goed doorvoed, dus niet omgekomen door ontbering omdat de ouders niet meer naar het nest kwamen. Vanwege de vele tuintjes met buxusplantjes durf ik de link leggen met een behandeling tegen de buxusmot...ook vergiftigde egels komen ineens veel voor in opvang centrums incl kauwen en eksters etc.
Jonge vogels sterven door vergiftiging
Sinds gisterenavond zag ik geen beweging meer aan het nestkastje dat bewoond werd door een mezengezin. Vandaag even gaan kijken of de jongen al uitgevlogen waren. Maar tot mijn grote spijt lagen de 6 jongen dood. Deze week hebben verschillende buren weer heftig aan het spuiten geweest tegen de buxusmotten, paardebloemen, bladluizen etc. Die vergiftigde rupsen werden natuurlijk prompt aan de jongen gevoederd met het gevolg dat alle mezen- en andere jongen sterven. Doe die buxusen toch uit en spuit geen vergif A.U.B
Vergiftiging door bestrijdingsmiddelen
De volgende reactie komt regelmatig voorbij
DE BUXUSRUPS HEEFT GEEN NATUURLIJKE VIJANDEN.
Mijn gedachte hierover:
Stel: u bent een insectenetende vogel. U heeft honger en ziet een rups. Zou het u iets uitmaken of hij lichtgroen is met zwarte stipjes of zwart is met groene stipjes? U heeft toch honger!
Stel: u bent een vleermuis, op zoek naar insecten. U ziet niets, maar werkt met sonar. Kunt u de kleine verschillen in kleuren detecteren?
Stel: u bent een rupsendoder (een solitaire wesp) die rupsen verdooft en haar eieren in de rups legt. Vervolgens eten de uitgekomen larven de rups op. Zouden kleurverschillen tussen rupsen echt zoveel uitmaken? Ik weet het niet; ik zou wel naar de afmetingen kijken.
Neem dit mee in je besluit als je denkt de buxusrups te moeten bestrijden d.m.v bestrijdingsmiddelen
Help mee door dit bericht te delen. In veel gevallen is het onwetendheid en gaan we de strijd aan om onze tuin te redden van allerlei plaagdieren.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inAnnelies 6 maanden geleden
Ik ben al jaren tegen spuiten. 5 jaar geleden m'n buxus haag helemaal afgesnoeid, toen zonder rupsen.
Vier jaar laten groeien en geen rups gezien. Afgelopen jaar gesnoeid. En dit voorjaar vol met rupsen. Ik heb er wel al meer dan 200 rupsen zelf uitgehaald. En nu zie ik elke dag vinken heel veel rupsen opeten. Dus spuiten is niet nodig.