Maarts viooltje (Viola odorata)

13 Jan 2022 in Beplanting

Door Tuindingen

Afbeelding bij Maarts viooltje (Viola odorata)


Het lekkerst ruikende viooltje dat er is. 

Het maarts viooltje is klein en lijkt maar ten dele op de viooltjes die ruimschoot bij de tuincentra worden aangeboden. ‘Maarts’ slaat natuurlijk op de bloeitijd maar het wordt ook wel welriekend viooltje genoemd. Daar komt de soortaanduiding ‘odorata’ vandaan. De geslachtsnaam ‘Viola’ komt waarschijnlijk van het Grieks ‘vion’ dat geur betekent.

Het maarts viooltje groeit het liefst aan bosranden, in struikgewas en dunne bosschages. 

Het Maarts viooltje is een halfschaduwplant die houdt van een voedselrijke, humeuze en vochthoudende bodem. De bloeiperiode is van maart tot juni, maar in milde winters kan de plant al eerder worden waargenomen. De bloemen zijn tweeslachtig, wat betekent dat ze zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Ze hebben stampers met stuifmeelkorrels en meeldraden. Het Maarts viooltje heeft, evenals het Ruig viooltje en het Moerasviooltje, geen bladeren aan de bloemstengel, maar de bladeren ontspruiten direct aan de wortelstok die boven de grond of iets onder de grond ligt. 

recept voor het gebruik van maarts viooltje

(foto door Tuinrecept) 

Ze hebben nog iets aparts dat niet zo vaak voorkomt. In de zomer heeft het maarts viooltje vaak cleistogame bloemen. Dit zijn bloemen die zich niet openen. Ze kunnen niet worden bestoven door insecten. Door zelfbevruchting worden er toch zaden gevormd. Je merkt niets anders dan dat het groeit en er een zaaddoos ontstaat. Er zijn slechts enkele andere planten waarbij dit verschijnsel ook wordt waargenomen. Het is een tactiek die vaker wordt aangetroffen bij pioniersplanten die hun zo grotere kansen geeft te overleven en zich voort te planten onder moeilijke omstandigheden.

Vroeg-bloeiende-voorjaarsbloeiers

Maarts viooltje zijn waardplanten.

Waardplanten zijn in feite planten die de functie van gastheer vervullen. Op of aan deze plant vinden insecten bestanddelen die nodig zijn voor hun groei of vermeerdering van de soort. Ze zijn dus onmisbaar in een vlindervriendelijke tuin. In principe heeft elke plant zijn eigen ‘voedsel’ maar de insekten vinden niet alles even lekker en daarbij is niet alle ‘voedsel’ even gemakkelijk bereikbaar en even voedzaam. Het is daarom dat de ene plant (waardplant) meer ‘gasten’ aantrekt dan de anderen. 

Voedsel in het vroege voorjaar.

Maartse viooltjes laten je de lente ruiken maar bezitten zoveel meer waardevolle schatten in het vroege voorjaar

Hongerige hommels, bijen en vroege vlinders die op de geur af komen van het maarts viooltje en snoepen van de nectar. 
Een mooie tuin is een sieraad. Maar al deze bloemen en planten hebben dus ook een belangrijke functie in de voedselvoorziening van insecten.

maarts viooltje blauwe bodembedekker lentebloeier voorjaarstuin

In België en Nederland komen in het wild de volgende soorten Violen voor:

  • Maarts viooltje (Viola odorata)
  • Melkviooltje (Viola persicifolia)
  • Akkerviooltje (Viola arvensis)
  • Bleeksporig bosviooltje (Viola riviniana)
  • Donkersporig bosviooltje (Viola reichenbachiana)
  • Driekleurig viooltje (Viola tricolor)
  • Duinviooltje (Viola curtisii)
  • Hondsviooltje (Viola canina)
  • Moerasviooltje (Viola palustris)
  • Ruig viooltje (Viola hirta)
  • Zandviooltje (Viola rupestris)
  • Zinkviooltje (Viola lutea subsp. calaminaria)
  • Leuke weetjes over het Maarts Viooltje 

    • De Latijnse naam van het maarts viooltje is Viola odorata. Van het woord odorata is het woord odeur afgeleid. Odeur met de betekenis van ‘aangename geur’;
    • In de Oudheid was het maarts viooltje gewijd aan de godin van de liefde, Aphrodite. Waarschijnlijk vanwege de zoete verleidelijke geur;
    • Het viooltje kwam 400 voor Christus al in Griekenland voor;
    • De zoetgeurende olie uit de bloemen van het maarts viooltje wordt al van oudsher gebruikt voor parfum;
    • Aftreksels van de bladeren van het maarts viooltje werken laxerend en aftreksels van de bloemen helpen tegen hoest;
    • De geur van het maarts viooltje verdwijnt zodra je het ruikt. Het bevat het een stof (ionon) dat de geurharen in het neusslijmvlies verdooft, waardoor je het niet meer ruikt

    Meer inspiratie voor wilde voorjaarsbloeiers 
     

    Maak plaats voor wilde bloemen! want waar wilde bloemen zijn, zijn insecten. Waar wilde bloemen zijn wordt het leven mooier  (Lees verder KLIK HIER) 


    0
    Inloggen is verplicht

    Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

    Log in
    Er zijn nog geen reacties.
    Beplanting

    Nieuw: Rood siergrassen soort.

    Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


    Door Roel

    Beplanting

    Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

    In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


    Beplanting

    Hortensia soorten die lang bloeien

    De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


    Door Tuindingen

    Beplanting

    Akelei een echte tuinnomade

    De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


    Door Tuindingen

    Beplanting

    Betoverende Bluebells: prachtige boshyacinten in het voorjaar

    Ontdek de betoverende schoonheid van de Bluebell, ook wel bekend als de boshyacint. Deze bloem, met zijn klokvormige bloemen in intense blauwe tinten, creëert een sprookjesachtige sfeer in bossen, weiden en tuinen. Leer meer over de Bluebell en zijn bloeitijd in het voorjaar.


    Door Jan de B

    Beplanting

    Een beplantingsplan maken? Zo doe je dat in 5 stappen

    Een beplantingsplan voor je nieuwe tuin maken? Of je tuin opfrissen met nieuwe planten? Met een goed beplantingsplan weet je zeker dat jouw project gaat slagen! Hier lees je in 5 stappen hoe je een beplantingsplan maakt


    De Tuindingen nieuwsbrief

    Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox