Al sinds jaren en dag wortelt er in mijn tuin een bijzondere plant, waar ik zeer gesteld op ben. Reden voor mij om haar maar eens in het zonnetje te zetten.
Ze is niet mooi, ze is prachtig! De charme die ze uitstraalt, heeft ze niet te danken aan haar bloemen, die klein van vorm zijn, vier zuiver witte bloemblaadjes hebben en na de bloei eindigen in een korte aar. En eigenlijk is het hiermee allemaal wel gezegd.
Nee, haar opvallende verschijning moet ze hebben van het bijna hartvormige blad, dat fris geel/groen gevlekt van start gaat. Eenmaal volwassen, ontwikkelen zich de meest wonderlijke schakeringen: van licht rose tot diep donkerrood en van licht geel/groen tot donkerder groen. En al dit moois zit ook nog aan een bordeauxrood stengeltje. Of je het geloven wilt of niet, geen blaadje is hetzelfde en dat nu is juist wat haar zo razend aantrekkelijk maakt. Maar.... dat is ze gelukkig niet voor iedereen, want noch de luizen, noch de slakken, noch andere hapgrage beestjes willen op haar landen en aan de schrans gaan.
En dat is maar goed ook, want daardoor is ze verzekerd van puntgave, onbeknabbelde bladrandjes. En da's toch ook niet niks.
Hoe deze door mij bejubelde dame heet?
Het is de Houttuynia cordata 'Chameleon'.
Houttuynia komt van Martin Houttuyn een 18e eeuwse Nederlandse botanicus en arts, die als eerste deze plant vond en hem onderzocht. Dat gebeurde vroeger heel vaak dat een plant vernoemd werd naar z'n vinder. Cordata betekent hartvormig en verwijst naar z'n bladvorm. Vaak heb ik de vraag gesteld gekregen waarom alle planten- en dierennamen toch altijd in het Latijn moesten.
Dat komt omdat men in welke uithoek van de wereld dan ook kan opzoeken om welke plant of dier het gaat. Voorbeeld: ergens in de binnenlanden van Nederland heet bijvoorbeeld de Haagwinde: Pispotje, in Frankrijk de Liseron. Maar zoek je op de wetenschappelijke naam Calystegia sepium, dan kan iedereen op deze aardbol weten dat het om de Haagwinde gaat. En dat is wel zo handig! En dat geldt dus voor alle planten en dieren.
lees ook mijn eerder geschreven tuinblogs
- Haagplanten, waarvan ik wist dat hij hoog op de lijst van mijn hongerige merel staat.
- UITLEG; NPK formule meststoffen. Hoe wat en welke gebruiken voor de tuin?
- Over de haagwinde en de heermoes
- Dahlia Boek
- Over burnout van de grond en knabbelende kevertjes
- Betekenis plantennamen
- Zevenblad bestrijden of opeten?
- Van wegwerpplant tot rose hyacint
- Van spitsuur in de tuin tot blote grond
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in