Houttuynia cordata 'Chameleon'

08 Oct 2022 in Beplanting

Door Marie MulAl sinds jaren en dag wortelt er in mijn tuin een bijzondere plant, waar ik zeer gesteld op ben. Reden voor mij om haar maar eens in het zonnetje te zetten.

Ze is niet mooi, ze is prachtig! De charme die ze uitstraalt, heeft ze niet te danken aan haar bloemen, die klein van vorm zijn, vier zuiver witte bloemblaadjes hebben en na de bloei eindigen in een korte aar. En eigenlijk is het hiermee allemaal wel gezegd.

Nee, haar opvallende verschijning moet ze hebben van het bijna hartvormige blad, dat fris geel/groen gevlekt van start gaat. Eenmaal volwassen, ontwikkelen zich de meest wonderlijke schakeringen: van licht rose tot diep donkerrood en van licht geel/groen tot donkerder groen. En al dit moois zit ook nog aan een bordeauxrood stengeltje. Of je het geloven wilt of niet, geen blaadje is hetzelfde en dat nu is juist wat haar zo razend aantrekkelijk maakt. Maar.... dat is ze gelukkig niet voor iedereen, want noch de luizen, noch de slakken, noch andere hapgrage beestjes willen op haar landen en aan de schrans gaan.

En dat is maar goed ook, want daardoor is ze verzekerd van puntgave, onbeknabbelde bladrandjes. En da's toch ook niet niks.

Houttuynia cordata 'Chameleon

Hoe deze door mij bejubelde dame heet?

Het is de Houttuynia cordata 'Chameleon'.


Houttuynia komt van Martin Houttuyn een 18e eeuwse Nederlandse botanicus en arts, die als eerste deze plant vond en hem onderzocht. Dat gebeurde vroeger heel vaak dat een plant vernoemd werd naar z'n vinder. Cordata betekent hartvormig en verwijst naar z'n bladvorm. Vaak heb ik de vraag gesteld gekregen waarom alle planten- en dierennamen toch altijd in het Latijn moesten.

Dat komt omdat men in welke uithoek van de wereld dan ook kan opzoeken om welke plant of dier het gaat. Voorbeeld:   ergens in de binnenlanden van Nederland heet bijvoorbeeld de Haagwinde:  Pispotje,  in Frankrijk de Liseron. Maar zoek je op de wetenschappelijke naam Calystegia sepium, dan kan iedereen op deze aardbol weten dat het om de Haagwinde gaat. En dat is wel zo handig! En dat geldt dus  voor alle planten en dieren.

lees ook mijn eerder geschreven tuinblogs 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Schaduwplant soorten

Nu zullen sommige mensen af ​​en toe de term "schaduwplanten" gebruiken om grote planten te beschrijven die schaduw geven, zoals een meerstammige heester die een border overschaduwd of een parasolboom die schaduw geeft aan het terras. in dit blog gaan we het hebben over planten die in de schaduwrijke tuin of border het naar hun zin hebben.


Door Tuindingen

Beplanting

planten, struiken en bomen die samenleven in Symbiose

Eigenlijk zou je de planten, struiken en bomen in je tuin gewoon kunnen beschouwen als een grote groene gemeenschap,


Door Marie Mul

Beplanting

Houttuynia cordata 'Chameleon'

Ze is niet mooi, ze is prachtig! De charme die ze uitstraalt, heeft ze niet te danken aan haar bloemen, Nee, haar opvallende verschijning moet ze hebben van het bijna hartvormige blad, dat fris geel/groen gevlekt van start gaat.


Door Marie Mul

Beplanting

Wanneer uitgebloeide bloemen van de hortensia verwijderen

Hoe moet je bloemen uit je hortensia knippen? ... Richt je op de oude bloemen van vorig jaar; knip de uitgebloeide takken terug tot een gezond paar knoppen.


Door Tuindingen

Beplanting

Planten of verplanten in het najaar

Wist je dat het najaar het ideale plantseizoen is om nieuwe planten in je tuin te zetten


Door Roel

Beplanting

UITLEG; NPK formule meststoffen. Hoe wat en welke gebruiken voor de tuin?

van kunstmest, organische, minerale meststoffen, tot groenbemesters.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox