Hoe maak ik een plan voor de beplanting in mijn tuin?
Het beste plan voor mijn tuin!
Nieuwe woning en dus ook opnieuw je tuin inrichten? of gewoon toe aan een andere stijl? Het blijft altijd lastig om aan de slag te gaan omdat je van tevoren niet weet hoe je tuin eruit gaat zien. Dit heeft namelijk te maken met veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal zonuren dat bepaalde beplanting nodig heeft of hoe zuur de grond is. Je loopt altijd wel tegen dingen aan waar je van tevoren geen rekening mee hebt gehouden. We gaan je in 3 stappen uitleggen hoe je dit het beste aan kan pakken!
Stap 1: Waarom is het belangrijk om een plan te maken voor de begroeiing in de tuin?
Het inrichten van de tuin met planten lijkt heel makkelijk. Echter verkijken mensen zich hier op. Niet elke plant is namelijk geschikt voor jouw tuin. Elke plant heeft verschillende eigenschappen en hebben een bepaalde verzoring nodig. Wil jij bijvoorbeeld planten die weinig tot geen verzorging nodig hebben? of wil je juist elke dag bezig zijn met je tuin. Is je grond wel zuur genoeg? Krijgen je planten genoeg zonuren? Deze factoren zijn erg belangrijk in het kiezen van de juiste beplanting. Goed voorbereid zijn is dus van essentieel belang, zodat jij de (voor jou) perfecte tuin hebt!
Stap 2: Het grote tuinonderzoek
In stap 1 zijn er een aantal factoren opgenoemd die erg belangrijk zijn. We gaan je over elk onderwerp wat meer vertellen.
1. Het onderzoeken van de tuingrond
Voordat je gaat beginnen met het aanplanten van planten moet je weten wat voor grond je hebt. Om te voorkomen dat je vastloopt tijdens jouw project is het handig om je grond te laten testen. Je kunt dit zelf doen maar je kunt het ook laten doen door een vakman. Er wordt onderzocht welke verhoudingen er in de grond zitten en wat voor grond het is (Zandgrond, Leemgrond en Kleigrond). Bepaalde planten groeien bijvoorbeeld minder goed in kleigrond. Je kunt deze verhoudingen zelf achterhalen door met een plantenschep wat zand uit de tuin te scheppen.
- Schep het zand wat iets dieper zit om het optimale resultaat te krijgen (+- 15 á 20 centimeter diep).
- Doe het zand vervolgens in een emmer.
- Je zult zien dat er steentjes, onkruiden en/of wortels bij zitten. Dit zorgt ervoor dat de test minder specifiek uit gaat komen. Verwijder dit dus zoveel mogelijk.
- Als je hier klaar mee bent moet je zorgen dat het zand één geheel wordt omdat dit een weerspiegeling is van jouw tuingrond.
- Doe de grond vervolgens in een half-grote pot tot ongeveer de helft.
- Vul de rest van de pot aan met water tot de pot ongeveer 95% vol zit.
- Voeg enkele druppels afwasmiddel toe.
- Schud de pot goed zodat het een soort modder wordt.
- Laat de pot nu 24 uur staan zonder het aan te raken.
- Na 24 uur zul je zien dat de verschillende soorten gronden goed te zien zijn. Je kunt nu goed zien wat de verhoudingen zijn. Meet de hoogte en bereken welk percentage qua verschillende gronden jouw tuingrond is.
Eigenschappen van de verschillende soorten gronden
Zandgrond
- Goed bewerkbaar als het nat of vochtig is
- Kan een beetje stoffig zijn als het droog is
- Weinig kans op kluiten
- Deze grond warmt snel op in de lente
- Weinig organisch materiaal
- Matig gevaar voor watererosie
- Voelt over het algemeen korrelig aan
Leemgrond
- Is wat moeilijker te bewerken als het wat vochtiger is
- Behoorlijk stoffig als het droog is
- Weinig kans op kluiten
- In de lente wordt deze grond niet snel warm
- Vrij veel organish materiaal (breekt makkelijk af)
- Gevaar voor erosie
- Voelt over het algemeen zacht aan
Kleigrond
- Zeer moeilijk te bewerken als het wat vochtiger is (gevaar voor verdichting)
- Als het droog is, is deze grond behoorlijk hard
- Warmt erg traag op in de lente
- Wat meer organisch materiaal (breekt langzaam af)
- Erosie gevaar als de structuur niet goed is
- Voelt over het algemeen glad aan
2. Hoe onderzoek ik wat de pH-waarde is van mijn tuingrond?
De pH-waarde van jouw tuingrond is erg belangrijk. Niet elke plant kan tegen een lage waarde net zo min als tegen een hoge waarde. De waarde wordt altijd aangegeven op een schaal van 1 tot 14. Als je pH-waarde 1 is spreek je van een zure grond. 7 is dus een neutrale waarde. Je moet dus nagaan welke pH-waarde jouw grond heeft en daarop de beplanting aanpassen. Hier een manier om zelf de pH-waarde van jouw tuingrond te achterhalen.
- Verzamelijk meerdere kleine beetjes tuingrond om het zo precies mogelijk te krijgen.
- Zorg dat de takjes, steentjes en blaadjes verwijderd zijn uit de grond.
- Reageerbuisjes zijn het makkelijkst om te gebruiken. Vul deze met 1 centimeter water en 2,5 centimeter gedestilleerd water. Voeg daarna een pH-waarde tablet toe aan het water met vervolgens wat grond. (wat je uit de tuin hebt gehaald)
- Sluit het reageerbuisje af en schud het vervolgens goed.
- Je zult zien dat het water een bepaalde kleur krijgt (afhankelijk van de grond). Leg deze kleur naast de pH-waarde legenda hieronder en kijk welke zuurgraad bij jouw grond hoort.
Mocht het zijn dat uit het resultaat blijkt dat jouw grond te zuur is voor bepaalde planten? Dan kun je kalk toevoegen aan de grond. Belangrijk is dat je na verloop van tijd weer de pH-waarde meet omdat de waarde weer zakt op ten duur.
Ik heb mijn grond gemeten maar hoeveel zonuren hebben mijn planten nodig?
Ook het bepalen van de zonuren is erg belangrijk voor planten. De ene plant heeft meer zon nodig dan de andere plant. Het hangt van een aantal factoren af;
- De ligging van de tuin (Tuin op het oosten heeft bijvoorbeeld meer schaduw dan een tuin op het zuiden)
- Beplanting in het midden van de tuin? of aan de randjes? (in het midden krijgen ze waarschijnlijk meer zon)
- Andere obstakels zoals; Overkappingen, bomen etc.
Bij beplanting wordt aangegeven in hoeverre deze zonuren nodig heeft. Dit word aangeduid met; Volle zon, licht beschaduwd, half-schaduw, schaduw en geen voorkeur.
Zon, licht beschaduwd, half-schaduw en volledige schaduw
Je hebt het vast wel is voorbij zien komen. Zeker als je een plant aanschaft en je weet niet waar je hem precies moet aanplanten. Bijna overal staat bij op welke plaats de plant moet komen te staan... De plaatsen worden meestal gecategoriseerd in; zonnig, half beschaduwd en volle schaduw. Maar wat betekend het nou precies? Een plant waarbij staat dat hij in de volle zon moet staan kan heus wel wat schaduw verdragen. Neem het dus niet helemaal letterlijk.
Standplaats zonnig
''Zonplanten'' hebben meer zon nodig dan de gemiddelde plant. Daarom staat er in de beschrijving van de plant ook dat deze een zonnig standplaats moet hebben. Ga er ongeveer vanuit dat 6 zonuren per dag voldoende is voor deze planten. Dat hij nog 2 á 3 uur schaduw krijgt is dus absoluut geen probleem.
Standplaats Licht beschaduwd
''Lichte schaduwplanten'' is een geval apart. Deze planten hebben niet perse een voorkeur voor een aantal uren zon per dag. Deze planten groeien het beste als deze in gefilterd zonlicht staan. Denk hierbij dus aan een standplaats onder een boom, waar de lichtstralen doorheen komen.
Standplaats half-schaduw
''Half schaduwplanten'' hebben minder zon nodig dan zonplanten. Deze planten komen het best tot hun recht als ze ongeveer 3 á 4 uur per dag in de zon staan. Schaduw in de tuin is dus belangrijk. Deze planten hebben dus een lichte voorkeur naar schaduw.
Standplaats volle schaduw
''Schaduwplanten'' hebben nauwelijks zon nodig. Deze planten zijn tevreden met maximaal 2 uur zon per dag. Zorg dus dat deze plant op een plek staat waar veel schaduw is.
Planten zonder voorkeur
Er zijn ook planten waarbij het niet uitmaakt waar ze staan. Ze groeien zowel in de schaduw als in de volle zon. Bij een aankoop van een plant staat dit er duidelijk bij.
Hier een foto ter indicatie
Stappenplan om jouw tuin te beplanten
Stap 1. Maak een plattegrond van jouw tuin. Zo weet je precies hoeveel ruimte je hebt en welke planten hier eventueel zouden passen.
Stap 2. Doe een onderzoek naar jouw tuingrond. (Bekijk hier hoe je jouw grond kunt onderzoeken)
Stap 3. Bepaal welke stijl qua planten jij in de tuin wilt. Maak bijvoorbeeld een moodboard van planten die bij jouw grondsoort passen.
Stap 4. Deze stap is misschien wel het moeilijkst omdat je nu moet gaan kijken van welke geselecteerde planten je uiteindelijk daadwerkelijk gaat aanplanten.
Wil je meer weten over een gezonde tuingrond? Bekijk hier nog meer tips over een gezonde grond
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in