Kan ik Eikenblad Mulchen

26 Sep 2020 in Tuin Tips

Door Jan de B

Afbeelding bij Kan ik Eikenblad Mulchen


Er wordt altijd gezegd dat eikenbladeren heel zuur zijn, en dat klopt ook: de pH van verse eikenbladeren ligt rond de ph 4.3 – ph 4.7. Aangezien je voor je (moes)tuin het liefste een pH hebt die juist onder de 7 ligt, is dat misschien niet ideaal.

Maar wanneer je compost zou maken van enkel eikenbladeren, dan krijgt die uitgewerkte compost een pH van ongeveer 7.

Eikenblad Mulchen hergebruik compost

Bodemleven zet organisch materiaal om

Als bladeren vergaan, veranderen beestjes ze in voedsel voor andere planten. Door die beestjes hun ideale leefomgeving te geven, een warme vuilniszak, jutezak composthoop zorg je ervoor dat bladeren sneller vergaan. Je kan het verteringsproces versnellen door de bladeren vooraf te hakselen of met de grasmaaier te versnipperen. In de zakken zorg je voor een goede balans in koolstof, stikstof, zuurstof, water en warmte. Vooral die warmte zorgt ervoor dat de beestjes harder gaan werken. Die warmte blijft lekker gevangen in de plastic zak. Daarom gaat het proces sneller dan wanneer je de bladeren in een hoek van je tuin laat liggen, maar in de hoek van de tuin  biedt het wel weer allerlei schuilplaatsen voor onze tuinbeestjes. Dat is dus een afweging die je moet maken.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuin Tips

DIY oppottafel van gebruikte pallets

Bekijk hier hoe je makkelijk van oud pallethout je eigen oppottafel zelf kunt bouwen. Zet hem in je kas als werkbank en geniet jaren lang van dit zelfgemaakte gerecyclede tuinmaatje.


Door Tuindingen

Tuin Tips

Dopluizen op Hortensia: Ontdek de beste natuurlijke oplossingen

Zeg vaarwel tegen dopluizen op hortensia's met deze natuurlijke oplossing


Door Tuindingen

Tuin Tips

Planten in de tuin water geven

Ontdek hoe je met behulp van terracotta potten een eenvoudige zelfgemaakte watervoorziening kunt creëren voor je planten, met speciale aandacht voor moestuinen en het kweken van tomaten.


Door Mellisa

Tuin Tips

Water besparen met een regenton - elke druppel telt.

De regenton was lange tijd uit het straatbeeld verdwenen, voornamelijk vanwege de overvloed aan gezond kraanwater dat we tot onze beschikking hadden. Echter, in deze tijd realiseren we ons steeds meer dat elke druppel die we kunnen besparen op het gebruik van kraanwater waardevol is. De regenton maakt nu een comeback en gemeentes willen dit stimuleren door middel van subsidies en ondersteuning.


Door Tuindingen

Tuin Tips

Tuinkers ⮜①⮞ In de winkel

Tuinkers kun je kant-en-klaar in tuinkersjuwelendoosjes kopen, of je kweekt je tuinkers zelf in een mooi bakje. Maar het leukste is natuurlijk je eigen tuinkers zaaien, oogsten en weer opkweken in je zelf gemaakte kweekbakje.


Door Jan Hupkes

Tuin Tips

Tuinkers ⮜②⮞ Kweekbakje maken

Tuinkerskweekbakjes zijn duur en onhandig. En dat terwijl de plaatselijke Chinees de ideale bakjes gratis weggeeft.


Door Jan Hupkes

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox