Samen met de kids tomaten plantjes zaaien

08 Apr 2020 in Zaaien


Ga samen met je kind tomaten plantjes zaaien en geniet samen van het hele groeiproces 

Elke tomaat die je koopt is een potentiële bron voor tientallen nieuwe tomatenplanten. Daar zijn ze immers voor bedoeld. 

Tomaten-zaaien-schijven-in-grond

Bekijk in de handige video hieronder wat je allemaal nodig hebt en vergeet deze tuin tip niet te delen (via de deelbutton hierboven) met je vrienden op Facebook, want ik weet zeker dat er veel mensen zijn die dit nog niet weten

Tomaten zaaien en keer op keer je eigen nieuwe tomatenkweken. 

 

Zo doe je dat:

Het enige wat je nodig hebt is een grote pot met aarde en een rijpe tomaat die je in een paar plakken snijdt. Of wanneer een paar cherrytomaten hebt, kun je ze doormidden snijden.
Schijven-tomaten-zaaien

Vul de pot tot ongeveer driekwart met de aarde. Hiervoor kun je potgrond of compost gebruiken. Verdeel een stuk of vier plakjes tomaat in de pot met aarde en bedek de plakjes vervolgens met een klein laagje aarde van ongeveer 3 centimeter.

Zaaien-tomaten-in-de-grond-hele-tomaat

  • Zaaien: Vanaf maart tot en met mei kun je tomaten voorzaaien in een zaaibakje in huis of in de kas. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van biologische potgrond of zaai- en stekgrond.
  • Ontkiemen: Bij een kamertemperatuur van 20 graden ontkiemen de zaden na ongeveer tien dagen.
  • Verpotten: In de maanden mei of juni mogen de tomaten naar buiten en kun je de plantjes ompotten naar een grote pot of planten in de volle grond.
  • Volle grond: In de volle grond plant je de planten op een zonnige standplaats ten minste 50 cm uit elkaar, zodat iedere plant straks voldoende ruimte krijgt om te groeien.
  • Opbinden: Wanneer de plant groter wordt start je met het leiden, oftewel opbinden van de plant. Je kunt hiervoor (bamboe) stokjes of speciale tomatenrekjes of tomatenstokken gebruiken. Zo voorkom je dat de stelen kans krijgen om te knakken door het gewicht van de tomaten of een zomerse storm of stortbui.

Verzorging van tomaten planten

De vochttoediening van tomaten moet goed uitgekiend worden. Te veel water zorgt voor een kleine en donkere plant, terwijl te weinig water gele en bleke bladeren veroorzaakt. Bij het water geven moet op de omstandigheden (verhouding zon en temperatuur) gelet worden. Water moet een temperatuur hebben van 20°C. Omdat tomaten een lange teeltduur hebben, raakt de grond naarmate de tijd verstrijkt uitgeput. Bijmesten kan door middel van het geven van vloeibare meststof met redelijk veel kalium. Als regel geldt: heeft de tomatenplant 3 trossen gegeven, dan is de grond uitgeput aan het raken en moet bijgemest worden. Er worden per m2 ongeveer 2- 3 tomatenplanten geplant. Bij het planten moet rekening gehouden worden met het feit dat tomaten zowel in de hoogte als de breedte ruimte nodig hebben. Om de planten te helpen wordt gebruik gemaakt van plantenstokken, gaas of touw. Enkele weken na het planten kunnen de onderste vier bladeren van de tomatenplant verwijderd worden. Trossnoei is van groot belang om ervoor te zorgen dat de plant niet alleen onderaan veel vruchten draagt. Voor het snoeien van de tros worden afhankelijk van de grootte van de tomaat 5 – 8 vruchten aan de tros gelaten. Trossnoei is niet nodig bij kerstomaten.

Kweken-tomaten-moestuin-kinderen

Kinderen vinden het leuk om te eten uit eigen tuin. En ook om te koken.

Samen moestuinieren is gezellig en leerzaam en het geeft je kind ook nog waardevolle kennis die ze hun hele leven blijven herinneren. 

Succes  en laat ons weten hoe het gesmaakt heeft.

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Natuurlijk bestrijden

Bladluis bestrijden op een natuurlijke manier

Tips om bladluizen op een natuurlijke manier te verwijderen

Vogels in eigen tuin

Vreemde nestplaats

Deze vogel zet de bloemetjes buiten

Planten

Raad welke plant er staat afgebeeld

Online je plantenkennis verbreden

Diervriendelijke tuinen

Mollenklemmen gevaarlijk voor katten.

TIP: Veilig een mollenklem plaatsen, meer dierenleed te voorkomen.

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox