Krentenboom door droogte nu al in herfstkleuren

29 Jul 2019 in Tuinmedia

Door Tuindingen

Afbeelding bij Krentenboom door droogte nu al in herfstkleuren


Het is nog lang geen herfst, maar krentenbomen in ons land verliezen nu al hun bladeren en laten hun herfstkleuren zien.

Door het droge en warme weer krijgen ze niet genoeg vocht. Het zijn vooral lijsterbessen, krentenbomen en berken die daar last van hebben. Het neerslagtekort van vorig jaar is nog niet gecompenseerd en je ziet dat deze bomen door de lage grondwaterstand het echt moeilijk hebben. Het water dat nog wel beschikbaar is steken deze bomen in het maken van vruchten en niet in de bladeren. De bomen kleuren rood/geel/oranje en laten nu al hun blad vallen. Ze gaan als het ware in een overlevingsmodus. Wel zal de stam dit jaar iets minder groeien dan andere jaren. Het bladgroen in de bladeren zorgt ervoor dat een boom hout aanmaakt. Dat zal nauwelijks nog gebeuren als de bomen nu al de bladeren laten vallen.
We moeten ons niet te veel zorgen maken over het bladverlies.

 

 ,,Het is een methode van zelfverdediging’’
 Aanplant jonge Krentenbomen extra voorzien in watertekorten.

Planten, struiken of bomen die we bij een tuincentrum kopen moeten bij droogte wel extra water krijgen op zijn tijd. De wortels hebben immers nog niet de kans gehad om te wortelen in de grond en krijgen niet meer voortdurend (gedoceerd) water zoals ze gewend waren. Bij net geplante of verplante bomen is de kans groot indien ze niet regelmatig water krijgen, dat de boom of struik in ruststand over zal gaan om te kunnen overleven. De groei van de boom, inclusief de wortels komt dan stil te staan, met het risico dat de boom of struik, blad gaat verliezen of te weinig reserves aan maakt voor de winter, waardoor hij alsnog dood gaat in de winterperioden. Het is dan ook belangrijk om op tijd en wekelijks, nieuw aangeplante bomen of struiken extra water te geven. Je kunt  dat het beste doen door een keer per week een flinke hoeveelheid water te geven, dan dagelijks een kleinere hoeveelheid. Want bij elke dag water geven, blijven de wortels of aan de oppervlakte en ontwikkelen zich minder goed, omdat er water altijd voorradig is. Juist een flinke plens water maakt dat de wortels uit gaan groeien en ook dieper gaan wortelen.

 

 

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Georges Vande Velde Avatar

Georges Vande Velde 8 maanden geleden
Ik heb krentenboompjes in ruime potten.
Ik was reeds bang dat ze stervende waren gezien het bladverlies.
Na het lezen van het artikel ben ik een beetje gerustgesteld.


Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Onderhouden van en werken in de tuin

Klusje van de dag

Hoe blijft mijn tuin bloeien tot een stuk in oktober

Beplanting

Inspiratie voor een hotborder

Met oa Salvia Royal Bumble. Dahlia Bishop Llandaff. Crocosmia 'lucifer' Deze hebben dat mooie heldere rood die sprekend is in een hotborder

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox