Wanneer kalk strooien

22 Nov 2019 in Onderhouden van en werken in de tuin

Door Tuindingen

Afbeelding bij Wanneer kalk strooien


In de winter is het de ideale periode om kalk te strooien in zowel de border als op het gazon. Maar waarom is kalk strooien zo belangrijk?

1. Het verhoogt de zuurgraad (pH) van de bodem. De opneembaarheid van voedingselementen is gekoppeld aan de pH van de bodem. Afhankelijk van het type beplanting zal deze bij een lage pH minder snel herstellen omdat de plant bepaalde voedingselementen niet goed kan opnemen. Dit geldt uiteraard niet voor zuurminnende planten zoals rhododendron.

2. Het verbeteren van de structuur van de bodem. Calcium zorgt voor een meer open en een kruimelige structuur van de toplaag, dit wordt vooral bevorderd door het strooien van kalk. 

3. Voeding voor beplanting en gazons. Calcium is een belangrijk voedingselement voor de plant. Het zorgt ervoor dat de celwanden veerkrachtig en sterk zijn. Bij een tekort aan calcium zijn beplanting en gazon vatbaarder voor gebreksziekten en schimmelaantastingen.

DCM heeft 2 soorten kalk in haar assortiment. Dit zijn DCM GROEN-KALK® en DCM ZEEWIERKALK. 

Wanneer kalk strooien  

DCM GROEN-KALK®
 
Deze kalk heeft een harde korrel en lost daardoor minder snel op. Bevat 15% magnesium (MgO) voor een mooie, groene kleur van blad en gras. De ideale strooiperiode is december / januari.

DCM ZEEWIERKALK

Bevat nauwelijks magnesium maar heeft een hoger percentage calcium. De korrel is zachter dan de korrel van DCM-GROEN-KALK® en lost sneller op. Daardoor is deze kalksoort ook nog toepasbaar in het vroege voorjaar. Heeft een snelle werking op de structuur van de bodem. 

Wanneer kalk strooien


 

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Jan de B Avatar

Jan de B 2 jaar geleden

Strooi kalk niet tegelijk met organische mest omdat door de snelle vorming van koolzuur een belangrijk deel van de stikstof dan vervluchtigd. Kalk bind zich goed aan de grond dus dat kun je ruim voor het groei- en mestseizoen al strooien


Mediterrane planten

Olijfboom

Mijn olijfboom vertoont aan de randen van de blaadjes stukjes afgebeten precies . Ik vind er geen beestjes op … Hoe kan ik dit verhelpen ?

Vaste planten

Heuchera (Purperklokje) De bladkleur range wordt steeds groter. Van lemongroen naar oranje caramel.

De meerwaarde van deze planten ligt 'm vooral in het combineren met andere planten.

Vogels in eigen tuin

Spechten pikken jonge vogeltjes uit het nest.

Nestkasten beter beveiligen tegen spechten. Ter beveiliging maak je een ‘buis’ voor de ingang waardoor de specht niet met de snavel in het nestkastje kan komen

Natuurlijk bestrijden

Bladluis bestrijden op een natuurlijke manier

Tips om bladluizen op een natuurlijke manier te verwijderen

Vogels in eigen tuin

Vreemde nestplaats

Deze vogel zet de bloemetjes buiten

Planten

Raad welke plant er staat afgebeeld

Online je plantenkennis verbreden

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox