Biodiversiteitsdag 2021

03 Jun 2021 in Onderhouden van en werken in de tuin

Door Paula kok

Afbeelding bij Biodiversiteitsdag 2021


Vandaag, zaterdag 22 mei 2021, is de dag van de biodiversiteit.

Toen ik vroeger op de lagere school zat, had ik in de 3e klas een juffrouw die vegetarisch was. Dat was toen heel bijzonder! Ze stuurde ons voor haar kat naar een scharrelslager "want", zo legde ze ons uit: "een kat kan geen vegetarier zijn. Dan gaat hij dood! En als hij dan toch vlees moet eten, laten de dieren die zijn voedsel worden dan in ieder geval een goed leven gehad hebben!"
Zonder al teveel met mijn leeftijd te koop te lopen, dat was in de tijd dat leg-batterij-kippen de norm waren en de eerste scharreleieren net in de schappen kwamen. En dat was toen nog een serieuze upgrade! Terwijl nu "scharrel" de minste van alle opties is. We hebben nu immers de "vrije uitloop" en "biologische" eieren. Dat zou allemaal nog beter zijn voor de kippen. Of was het nou het millieu?

Toen was het gat in de ozonlaag en zure regen onze grootste zorg, tegenwoordig zit dat onder de noemer klimaatverandering, ontbossing en opwarming van de aarde. Oh wacht, biodiversiteit hoort daar ook nog ergens tussen. En plasticsoep in de zee. En co2 uitstoot. En waterhuishouding. En dierenleed in megastallen. En, en en......er lijkt geen einde te komen aan dat lijstje. 

Niet alleen een hele opsomming van alles wat er verkeerd gaat maar ook een hele rits maatregelen om het te proberen te herstellen komen daar achteraan. Nu zitten we bijvoorbeeld in de "maai Mei niet" aktiemaand in het aktiejaar dat we "Nederlands kampioenschap tegelwippen" om de natuur en biodiversiteit te redden. Om maar eens wat voorbeelden te geven.  Maar het lijkt erop dat, hoe hard we ook ons best doen, het is nooit genoeg.

Daar waar we minder vlees gingen eten om het millieu te sparen, en het vlees wat we aten was waar mogelijk scharrel om het dierenleed te verzachten, stond algauw een vegetarier op om te vertellen dat het niet genoeg was. Hoewel de stap voor de meeste mensen om vegetarier te worden al veel te groot is, is er toch een percentage wat dat wel kon en deed. Maar dan staat er vervolgens weer een veganist klaar om met z'n vingertje te wijzen dat het echt beter kan. Want koeien houden voor melk staat gelijk aan slavernij en eieren eten staat gelijk aan.....ach, vul het zelf maar in. Je hebt nu zelfs onder veganisten nog gradaties want veganist worden om dierenleed te voorkomen is inmiddels ook alweer ouderwets. De nieuwste en hipste reden nu is om uit klimaatoverwegingen veganisme toe te passen. Je ecologische voetafdruk verkleinen. Kan jij het nog volgen? Want de meeste mensen met de beste bedoelingen zijn inmiddels allang afgehaakt. 
Dit is overigens absoluut geen kritiek op vegetariers en/of veganisten! Ik heb niks meer dan bewondering en respect voor mensen die dat kunnen!

En dan heb ik het nog niet eens gehad over "greenwashing" en "eco-oplichters"! Want daar waar erg veel goeie bedoelingen verzamelen daar komen vanzelfsprekend de opportunisten ook om er een slaatje uit te slaan. En genoeg mensen die er helaas nog intrappen ook. 
Zo was ik laatst in een winkel waar ik extra kon betalen om co2 neutraal te kunnen kopen. Ik zal het gezicht wat de verkoopster trok niet gauw vergeten toen ik vroeg of ze dan extra ijs op de noordpool zou brengen of voortaan haar eigen kinderen achter het naaimachine zou zetten. 

Maar zonder dollen mensen, laat je niet gekmaken, doe wat je denkt dat goed is en fijne biodiversiteit dag! Wat dat dan ook mag betekenen. Volgens mij hoort elke dag biodiversiteitsdag te zijn. 💚❤

Lees ook mijn vorige blog

Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen?  bezoek mijn eigen pagina. >> "Uit de pen gevallen" <<

Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Hoe snoei ik mijn

Festuca glauca Blauglut / Bleu Glow snoeien

Hoe moet ik mijn Festuca glauca Blauglut / Bleu Glow Knippen/ snoeien?

Hoe snoei ik mijn

Pluim hortensia op stam snoeien Hydrangea paniculata Grandiflora

Drie jaar geleden heb ik deze tuin aan laten leggen. Ik ben nog een groentje betreft tuin onderhoud🙈 vandaar mijn vragen hier op het forum om er meer van te kunnen leren Ik heb net de dode bloemen eruit geknipt. Is de Pluim hortensia op stam Hydrangea paniculata Grandiflora zo goed of moet ik er meer afknippen 😬

Vijvertuin

Natuurlijke vijvertuin /stumpery garden

Een natuurlijke (folie) vijver voor amfibieën en stekelbaarsjes.

Determinatie van planten en dieren

Heeft iemand enig idee wat dit is?

Hallo, wij hebben zojuist meerdere hoopjes van deze bruine schijfjes gevonden in de tuin en hebben geen idee wat het kan zijn. De afbeelding zoeken op internet helpt ook niet. Kan iemand ons vertellen wat dit is? De schijfjes zijn hard en liggen zowel in groepjes verspreid als in een rijtje achter elkaar.

Beplanting

Welke biologische groenbemester moet ik kiezen?

De grond in mijn tuin is erg arm en raakt snel uitgeput. Ik kan er niks of heel weinig in telen. Een vriend raadde me aan om organische groenbemesters te gebruiken. Ik heb er alleen geen idee van welke ik moet kiezen voor mijn type grond. Kan iemand me helpen?

Kind en tuin

Wat een super leuk idee om je ramen te versieren met deze herfst zonnevangers

Door de knikkers in de eikeldopjes te lijmen en in de zon te hangen ontstonden prachtige zonnevangers

Modern

Kleine egel

Egels. op de foto lijkt ie groter dan in het echt kan die de winter overleven of moet ie opgehaald ??

Insecten

De buxusmot komt voor in twee kleurvarianten

één met witte vleugels met een donkere rand en één met vleugels die helemaal donker zijn.

Vaste planten

Heuchera (Purperklokje) De bladkleur range wordt steeds groter. Van lemongroen naar oranje caramel.

De meerwaarde van deze planten ligt 'm vooral in het combineren met andere planten.

Vogels in eigen tuin

Spechten pikken jonge vogeltjes uit het nest.

Nestkasten beter beveiligen tegen spechten. Ter beveiliging maak je een ‘buis’ voor de ingang waardoor de specht niet met de snavel in het nestkastje kan komen

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox