De brandnetel (Urtica Dioica) - (on)kruid. Antioxidante en zuiverende werking
.
Wat voor velen een doorn in het oog is. En men naarstig begint te verwijderen tijdens de eerste lentezon.
Is voor mezelf een deugd en plezier om hem weer te begroeten. Zonder enige twijfel -en ja, met de blote hand- verzamel ik jonge topjes en scheuten om hiermee aan het werk te gaan.
Wist je dat er in de brandnetel tal van werkzame stoffen zitten zoals vitaminen A,B,C,E -mineralen, calcium en ijzer.
In het gedroogde kruid komen dan weer onverzadigde vetzuren en minerale zouten voor.
Zelf maak ik hier graag een soepje of thee van 😄
Soep: verzamel een vergiet vol met brandnetels, spoel deze goed af en laat ze uitlekken.
In de tussentijd stoof ik een sjalotje in wat olijfolie in de soepketel. De olie zorg ook voor de opname van de
Vetoplosbare vitamientjes
Voeg daarna 3/4 liter water toe, de brandnetels en zelf doe ik er een aardappeltje bij om wat in te dikken.
Laat dit een tiental minuten zachtjes koken met deksel erop, mixen en serveren maar.
Thee: maak ik van de gedroogde brandnetel, eerst kook ik mijn water. Laat dit enkele minuten afkoelen om ze er daarna mee te
Overgieten. Dit laat ik afgedekt 10 min trekken en klaar is ze.
Indien je de smaak te eentonig vind kan je er steeds andere kruiden bijdoen zoals gember, kaneel, thijm, ..ieder zijn smaak.
Ook de zaadjes in een later stadium zijn een echt superfood. Persoonlijk vind ik ze overheerlijk in slaatjes, dressings of gewoon om op te knabbelen 😄
(Bij zwangerschap opletten daar het stimulerend op de baarmoeder kan werken, ook tijdens borstvoeding is het gebruik beter af te raden)
Lees ook mijn vorige Blogberichten
- De brandnetel
- Koekjes van kamille, lindebloesem en engelwortel
- Smalle weegbree, bijvoet en muggen
- Het nut van de roos
- De vlierbloesem
Echte kamille - De meidoorn geneeskrachtig lekker
- Look-zonder-look
Heb je een vraag stel ze hieronder door een reactie te plaatsen.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in