Smalle weegbree, bijvoet en muggen

01 Jun 2020 in Natuurlijk bestrijden
Afbeelding bij Smalle weegbree, bijvoet en muggen


Verleng de zomeravonden houdt muggen op afstand

Nu het mooie weer reeds enige tijd aanhoud. Zullen meningen van jullie reeds gemerkt hebben, dat onze trouwe vriendjes ( lastpakken ) de muggen terug zijn. Je kan er niet naast kijken, de ene heeft er veel last an de andere weinig. Nog een ander heeft echte bulten en bij iemand anders zie je amper dat ze gestoken hebben. Dan gaan er natuurlijk weer de verhalen rond dat je zoet bloed hebt. Of ui en knoflook moet eten om ze af te schrikken. Klinkt allemaal mooi maar zo is het niet. Alles heeft te maken met de geur die je verspreidt. Die op haar beurt weer bepaald word door je bacterieflora en daar heb je dus geen invloed op. Je genetische samenstelling, zuurtegraad van je huid, hoeveel je zweet en wat je eet zijn hier meer van belang. Ook de grotere bulten heeft te maken met je genetische samenstelling. Wanneer het vrouwtje je prikt maakt zij gebruik van lichaamsvreemde eiwitten om te voorkomen dat het bloed stolt. Je lichaam geeft hierop een reactie.

Met enkele tips en trics. 

Als je ‘s avonds laat nog buiten zit kan je mischien eens proberen om je eigen anti-muggen bokaal te maken. Of simpelweg op de vuurkorf enkele bladeren bijvoet gooien. De rookontwikkeling hiervan houd namelijk ook de muggen weg. Trucje van de mongolen. Denk wel dat zij wisten waar ze met bezig waren. Ze hadden namelijk opgemerkt, dat bij grote muggenplagen de wolven bijvoet plat trapten. En zich daarna erin rolden met het gekende resultaat.

Een andere aanrader om steeds bij de hand te houden in de tuin is smalle weegbree. Of je maakt er een zalfje van voor de huisapotheek. Niet als preventieve bescherming, maar als nabehandeling tegen het vervelende jeuken.

Recept smalle weegbree:
Bij het oogsten v/d plant is het wel belangrijk om goede bladeren te kiezen. Ze kunnen nogal eens gevoelig zijn aan roest en schimmel. Laat je maceraat 3-4 weken trekken, zien dat alles goed onderstaat en dagelijks schudden. Bij gebruik van verse plantendelen, raad ik aan om er een gaasje over te zetten. Zo kan het resterende vocht weg.
Nadien filter je het geheel goed uit. Verwarm je de olie au bain-Marie. Waarna je er de bijenwas bij doet. Eens goed gesmolten even heel goed doorroeren. Je kan als basis verhouding 6/1 ( olie,was ) gebruiken. Daarna enkele druppels etherische olie van lavendel en pepermunt toevoegen. Is geen noodzaak, doch een echte meerwaarde. En dan inschenken in een steriel potje en laten afkoelen. Houdbaar ongeveer 3 maanden, koel en donker.

Anti-muggenbokaal:
Neem 3-4 takjes rozemarijn, een citroen, limoen, etherische olie van lavendel of cederhout ( indien je dit niet hebt kan je mss gewoon lavendel nemen ). Neem vervolgens een mooie bokaal of weckpot. Vul deze 3/4 met water. Voeg de eo eraan toe, samen met de rozemarijn, de limoen en citroen in schijfjes gesneden. Waarna je er een mooie drijfkaars inzet. Aansteken en nu nog enkel genieten van die mooie zomeravonden 😉


WELKOM IN DE WONDERE WERELD VAN PLANTEN EN KRUIDEN �
Met deze informatieve berichten wil ik op een eenvoudige manier, mensen terug voeling geven met de natuur en hun rijkdom die ze te bieden hebben.

Wil je meer over me te weten komen bekijk mijn Facebook pagina > klik hier<

smalle-weegbree-bijvoet-en-muggen

Lees ook mijn vorige Blogberichten 


Heb je een vraag stel ze hieronder door een reactie te plaatsen. 
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Dieren

Van zijn deze uitwerpselen

Deze uitwerpselen waren ruim aangebracht in de schuur

Beplanting

Narcissen bloemen worden opgegeten

Narcis bloemen worden opgegeten door slakken | wat kan ik hier tegen doen

Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox