Goedenavond,
Tot mijn grote schrik zag ik vanavond dat onze geliefde olijfboom nu toch wel veel blad verliest en daarnaast worden de blaadjes ook opgegeten. Ik heb gezocht naar beestjes of iets dergelijks, maar die kon ik (nog) niet vinden.
Nu ben ik op zoek welk beestje de boosdoender is. Wie kan ons hiermee helpen? En hoe kan ik het op een natuurvriendelijk manier bestrijden?
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inErna 1 jaar geleden
Heb net hetzelfde de blaadjes worden geel met zwarte stippen en vallen dan af .weet iemand raad ? Ik dacht dat het een echte olijfboom was maar nu hij bijna kaal is zie ik dat hij gewoon geënt is
Roel 4 jaar geleden
Volwassen taxuskevers kunnen schade aanrichten door vraat aan bladeren. Vaak zien wij de kevers niet omdat zij 's nachts actief zijn. Schade vinden we op onder andere Olijfbomen. De schade is te herkennen aan golfvormige inkepingen aan de rand van bladeren en bloemen waardoor een gekarteld effect ontstaat.
Momenteel zijn veel taxuskevers zich aan het verpoppen. De eerste berichten van de kleine kevers zijn al gehoord. De kevers zelf zijn niet te bestrijden, de door hen aangerichte schade dit seizoen zal helaas geaccepteerd moeten worden.
Maar naast vraat aan bladeren door de volwassen kevers, kunnen de LARVEN van de kever ook grote schade aanrichten. De larven eten aan wortels, wortelknollen en soms zelfs ontblote schors. Hierdoor verzwakt de plant en is hij veel vatbaarder voor allerlei schimmels en ziekten.
De kevers zelf zijn niet te bestrijden, maar wel in staat om gemiddeld 600 eitjes te leggen! Het bestrijden van de larven kan dus een hoop schade voorkomen. Vanaf augustus tot en met oktober zijn de larven van de taxuskevers weer actief en kunnen ze schade aanrichten. Juist dan is het een goed moment om de larven te bestrijden met nematoden speciaal tegen deze kever.