Help mijn olijfboom wordt aangevreten

17 May 2020 in Natuurlijk bestrijden

Door Monstuin

Afbeelding bij Help mijn olijfboom wordt aangevreten


Goedenavond,

Tot mijn grote schrik zag ik vanavond dat onze geliefde olijfboom nu toch wel veel blad verliest en daarnaast worden de blaadjes ook opgegeten. Ik heb gezocht naar beestjes of iets dergelijks, maar die kon ik (nog) niet vinden.

Nu ben ik op zoek welk beestje de boosdoender is. Wie kan ons hiermee helpen? En hoe kan ik het op een natuurvriendelijk manier bestrijden? 

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Erna Avatar

Erna 5 maanden geleden
Heb net hetzelfde de blaadjes worden geel met zwarte stippen en vallen dan af .weet iemand raad ? Ik dacht dat het een echte olijfboom was maar nu hij bijna kaal is zie ik dat hij gewoon ge├źnt is


Roel Avatar

Roel 3 jaar geleden
Volwassen taxuskevers kunnen schade aanrichten door vraat aan bladeren. Vaak zien wij de kevers niet omdat zij 's nachts actief zijn. Schade vinden we op onder andere Olijfbomen. De schade is te herkennen aan golfvormige inkepingen aan de rand van bladeren en bloemen waardoor een gekarteld effect ontstaat.

Momenteel zijn veel taxuskevers zich aan het verpoppen. De eerste berichten van de kleine kevers zijn al gehoord. De kevers zelf zijn niet te bestrijden, de door hen aangerichte schade dit seizoen zal helaas geaccepteerd moeten worden. 

Maar naast vraat aan bladeren door de volwassen kevers, kunnen de LARVEN van de kever ook grote schade aanrichten. De larven eten aan wortels, wortelknollen en soms zelfs ontblote schors. Hierdoor verzwakt de plant en is hij veel vatbaarder voor allerlei schimmels en ziekten. 

De kevers zelf zijn niet te bestrijden, maar wel in staat om gemiddeld 600 eitjes te leggen! Het bestrijden van de larven kan dus een hoop schade voorkomen. Vanaf augustus tot en met oktober zijn de larven van de taxuskevers weer actief en kunnen ze schade aanrichten. Juist dan is het een goed moment om de larven te bestrijden met nematoden speciaal tegen deze kever. 


Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Onderhouden van en werken in de tuin

Klusje van de dag

Hoe blijft mijn tuin bloeien tot een stuk in oktober

Beplanting

Inspiratie voor een hotborder

Met oa Salvia Royal Bumble. Dahlia Bishop Llandaff. Crocosmia 'lucifer' Deze hebben dat mooie heldere rood die sprekend is in een hotborder

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox