Help mijn olijfboom wordt aangevreten

17 May 2020 in Natuurlijk bestrijden

Door Monstuin

Afbeelding bij Help mijn olijfboom wordt aangevreten


Goedenavond,

Tot mijn grote schrik zag ik vanavond dat onze geliefde olijfboom nu toch wel veel blad verliest en daarnaast worden de blaadjes ook opgegeten. Ik heb gezocht naar beestjes of iets dergelijks, maar die kon ik (nog) niet vinden.

Nu ben ik op zoek welk beestje de boosdoender is. Wie kan ons hiermee helpen? En hoe kan ik het op een natuurvriendelijk manier bestrijden? 

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Roel Avatar

Roel 2 jaar geleden

Volwassen taxuskevers kunnen schade aanrichten door vraat aan bladeren. Vaak zien wij de kevers niet omdat zij 's nachts actief zijn. Schade vinden we op onder andere Olijfbomen. De schade is te herkennen aan golfvormige inkepingen aan de rand van bladeren en bloemen waardoor een gekarteld effect ontstaat.

Momenteel zijn veel taxuskevers zich aan het verpoppen. De eerste berichten van de kleine kevers zijn al gehoord. De kevers zelf zijn niet te bestrijden, de door hen aangerichte schade dit seizoen zal helaas geaccepteerd moeten worden. 

Maar naast vraat aan bladeren door de volwassen kevers, kunnen de LARVEN van de kever ook grote schade aanrichten. De larven eten aan wortels, wortelknollen en soms zelfs ontblote schors. Hierdoor verzwakt de plant en is hij veel vatbaarder voor allerlei schimmels en ziekten. 

De kevers zelf zijn niet te bestrijden, maar wel in staat om gemiddeld 600 eitjes te leggen! Het bestrijden van de larven kan dus een hoop schade voorkomen. Vanaf augustus tot en met oktober zijn de larven van de taxuskevers weer actief en kunnen ze schade aanrichten. Juist dan is het een goed moment om de larven te bestrijden met nematoden speciaal tegen deze kever. 


Natuurlijk bestrijden

Bladluis bestrijden op een natuurlijke manier

Tips om bladluizen op een natuurlijke manier te verwijderen

Vogels in eigen tuin

Vreemde nestplaats

Deze vogel zet de bloemetjes buiten

Planten

Raad welke plant er staat afgebeeld

Online je plantenkennis verbreden

Diervriendelijke tuinen

Mollenklemmen gevaarlijk voor katten.

TIP: Veilig een mollenklem plaatsen, meer dierenleed te voorkomen.

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox