Welke biologische groenbemester moet ik kiezen?

11 Jan 2023 in Beplanting
Afbeelding bij Welke biologische groenbemester moet ik kiezen?


Hallo allemaal! 😊

De grond in mijn tuin is erg arm en raakt snel uitgeput. Ik kan er niks of heel weinig in telen. Een vriend raadde me aan om organische groenbemesters te gebruiken. Ik heb er alleen geen idee van welke ik moet kiezen voor mijn type grond. Kan iemand me helpen?

Hartelijk dank!

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Tuindingen Avatar

Tuindingen 6 maanden geleden
Natuurlijke groenbemesters zijn planten die worden geteeld om de bodemstructuur te verbeteren en voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen. Hier zijn enkele opties die passen bij verschillende soorten bodems:

Voor goed drainerende bodems: Groenbemesters die veel organische stoffen leveren en water en voedingsstoffen goed vasthouden, zijn ideaal. Voorbeelden zijn boekweit, esparcette, witte klaver en luzerne. Deze planten kunnen gedurende een seizoen worden geteeld en één of meer keer worden gemaaid om organisch materiaal toe te voegen aan de bodem.

Voor arme bodems die snel uitgeput raken: Het is vaak gunstig om het perceel een heel seizoen braak te laten liggen en groenbemesters te telen zoals peulvruchten of klaver. Deze planten kunnen extra stikstof aan de bodem toevoegen, wat de vruchtbaarheid ervan verbetert.

Voor kleiachtige bodems: Groenbemesters die veel organisch materiaal produceren en diepe wortels hebben om de bodem losser te maken, zijn ideaal. Planten zoals kruisbloemigen (bijvoorbeeld mosterd), phacelia en Japanse haver zijn goede keuzes. Ze verbeteren niet alleen de bodemstructuur, maar voegen ook organisch materiaal toe aan de bodem.

Het kiezen van de juiste groenbemester hangt af van de specifieke eigenschappen van jouw bodem, zoals drainage, vruchtbaarheid en textuur. Het is raadzaam om advies in te winnen bij lokale tuinexperts of landbouwadviseurs om de beste keuze te maken voor jouw situatie.


Lola Sienb Avatar

Lola Sienb 1 jaar geleden
Hoi 😉

Er bestaan inderdaad verschillende soorten bodems en voor iedere soort is er een organische groenbemester die beter past dan een andere.
Als je een goed drainerende bodem hebt, (bv. in de bergen) kies je best voor een groenbemester die veel organische stoffen levert. Ze houden water en voedingsstoffen goed vast en zorgen voor een rijkere bodem.
Heb je juist een arme bodem die snel is uitgeput, dan is het interessant om het perceel een heel seizoen braak te laten liggen. Je zou dan bijvoorbeeld in je planning en je teeltwisseling een jaar groenbemesters kunnen inplannen (boekweit, esparcette, witte klaver, luzerne). Die kun je dan één of meer keer maaien, om zoveel mogelijk organische stoffen te krijgen. Je kan er ook een peulvrucht of klaver bijdoen voor extra stikstof.
Heb je een erg kleiachtige bodem, dan heb je weer net groenbemesters nodig die veel organische stoffen opleveren wat de grond verlicht, maar ook groenbemesters met hele sterke en diepe wortels zodat je bodem losser wordt.

Succes


Wilma Avatar

Wilma 1 jaar geleden
Wanneer het beste groenbemester zaaien en waar koop je deze.


Jos Avatar

Jos 1 jaar geleden
Bij Bolster hebben ze veel groenbemesters, kost niet zoveel en je kunt ze volgens mij al zaaien. Maar dit staat wel op de site


Afbeelding bij Uitwerpselen in de tuin gevonden maar van welk dier?
Dieren

Uitwerpselen in de tuin gevonden maar van welk dier?

Ben gewoon benieuwd. Van welk dier zouden deze uitwerpselen mogelijk afkomstig kunnen zijn?

Afbeelding bij Ringslangen
Dieren

Ringslangen

De ringslangen voelen zich thuis in onze vijver. Voldoende struikgewas om te schuilen.

Afbeelding bij Van zijn deze uitwerpselen
Dieren

Van zijn deze uitwerpselen

Deze uitwerpselen waren ruim aangebracht in de schuur

Afbeelding bij Narcissen bloemen worden opgegeten
Beplanting

Narcissen bloemen worden opgegeten

Narcis bloemen worden opgegeten door slakken | wat kan ik hier tegen doen

Afbeelding bij Aeonium arboreum
Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Afbeelding bij Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap
Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Afbeelding bij Knoflook telen
Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Afbeelding bij Blad uit vijver houden
Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Afbeelding bij Daktuin aanleggen met de buurt
Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox