De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Op alle soorten eikenbomen kan men in de maanden mei, juni, en juli behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan groepsgewijs in processie op zoek naar voedsel (eikenbladeren). De rups wordt steeds meer een plaag. In het voorjaar heeft de temperatuur invloed op het uitkomen van de eipakketten. De bomen ondervinden weinig hinder van de rupsen. Hooguit zijn ze in de toppen kaalgevreten. Bij een grote plaag kan de conditie van de boom achteruit gaan.
De eikenprocessierups komt al bijna twintig jaar voor in Nederland. In 2009 zijn de eerste rupsen op een aantal locaties in de provincie Denthe gesignaleerd, Alle gebieden in Drenthe waar eiken staan behoren tot het potentiële verspreidingsgebied. De eikenprocessierupsen komen voor op alle soorten eiken, zoals zomer, wintereiken en Amerikaanse eiken.
Om een idee te geven van de extreme aantallen meldingen van tuinbezitters en de klachten die hiermee gepaard gaan moet je weten dat we in Drenthe grote aantallen Eikenbomen hebben staan en de eikenprocessierups hier dankbaar gebruikt van maakt. in onze groene provincie staan duizenden Eiken binnen en buiten de bebouwde kom, in houtwallen, natuurgebieden en op particuliere terreinen.
Ongeveer 20% van de tuinbezitter in Drenthe krijgt te maken met klachten gerelateerd aan de brandharen van de processierups.
De allergische reacties worden na iedere nieuw contact sterker. De leefbaarheid wordt ernstig aangetast In gebieden waar veel overlast is worden mensen ernstig beperkt in hun vrijheid.
Bepaalde gebieden moeten worden gemeden en in sommige situaties moeten mensen binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden.
Na contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De klachten komen overeen met allergische reacties. Belangrijk is om elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals vrijgekomen brandharen, te vermijden. Er zijn vooral risico’s voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en bij de verdere verspreiding van deze brandharen door verwaaien van brandharen, vervellinghuidjes en lege nesten (juli-september). Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige haren bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Deze haartjes kunnen tot 6 jaar later nog overlast veroorzaken. Na iedere nieuwe aanraking met de haartjes wordt de irritatie sterker.
De eikenprocessierups is bijna niet te missen al heeft tegenwoordig elke rups met met lange haren de stempel gekregen van eikenprocessierups.
De rugzijde van de volgroeide rupsen is blauwgrijs en de buikzijde groengrijs. De kop is zwartbruin. Het lichaam van de rups is bedekt met lange witte haren. Op de rugzijde heeft de rups enkele segmenten met honderdduizenden korte, zeer gemakkelijk loslatende, brandharen. Dit zijn nauwelijks met het oog waarneembare microharen. De volgroeide rupsen kunnen een lengte bereiken van circa 3 cm. De rupsen leven altijd in groepen. De aanwezigheid van de eikenprocessierups is gemakkelijk te herkennen aan de bolvormige nesten aan de onderzijde van de takaanzetten waarin de rupsen overdag rusten en vervellen.
De eikenprocessierups overwintert in eipakketten op de dunnen twijgen van de eik. De kleine eipakketten zijn moeilijk vanaf de grond waar te nemen. De jonge rupsen komen half april tot begin mei uit hun ei en gaan dan tijdens hun eerste stadium in groepen op de zonzijde van de stam rusten. Als de rupsen volgroeit zijn en de bladeren uitkomen gaan de rupsen nesten vormen waar zij overdag in rusten en waaruit zij ’s nachts in processie op zoek gaan naar de uiteinden van de takken om daar voedsel te zoeken in de vorm van bladeren. Eenmaal kaalgevreten bomen worden verlaten, waarna de rupsen op zoek gaan naar een andere boom.
Tijdens de ontwikkeling van de rups doorgaat hij 6 stadia. In de laatste drie hiervan ontwikkeld de rups ongeveer 600.000 brandharen. In juli/augustus verpoppen de rupsen en verschijnen de vlinders De vlinders zoeken weer een waardplant om eieren op te leggen. Bij deze zoektocht kunnen de vlinders een afstand van ongeveer 5 tot 20 kilometer afleggen.
De brandharen geven na contact klachten die veel lijken op een allergische reactie. De klachten verschillen per persoon. Heel soms kan iemand zelfs bewusteloos raken als gevolg van een levensbedreigende reactie. Hoe vaker je in contact komt met de brandharen, hoe sterker je lichaam hierop kan reageren.
De meest voorkomende klachten zijn:
Op huid en ogen
• Branderige pijn/irritatie
• Jeuk
• Bultjes of blaasjes
• Rode huid/vlekken
• Infecties (vooral na krabben)
Neus-, keel-, en luchtwegen
• Loopneus
• Kriebel/irritatie in de keel
• Hoesten
• Moeilijk slikken
• Kortademigheid
Heb je toch brandharen op je lichaam of kleding gekregen?
• Krab of wrijf niet bij jeuk.
• Spoel bij klachten huid en ogen met veel lauw water.
• Spoel kleding en schoenen zoveel mogelijk af en wissel daarna van kleding
• Verwijder brandharen op de huid met breed stevig plakband (meerdere keren strippen).
• Was kleding op 60 graden met een dubbele dosis wasmiddel.
• Houd besmette kleding na het wassen apart en als er huid-reactie optreedt bij het dragen, gooi deze weg.
• Ga direct naar je huisarts bij aanhoudende irritatie van huid, ogen en/of luchtwegen.
Procesierups nest laten verwijderen in Drenthe met professionele verwijderingsinstallaties, waarmee de eikenprocessierupsen volledig en veilig worden verwijderd.
Zowel de rupsen met brandharen als ook de nesten worden opgezogen en afgevoerd.
De prijs van processierups verwijdering verschilt per situatie:
Mail een foto van jouw situatie en we sturen je zo snel mogelijk een vrijblijvende offerte op maat! Zowel voor particulieren als bedrijven.
🐛🐛 Neem contact op 🐛🐛🐛
Let op: vergeet bij uw aanvraag niet uw adres en telefoonnummer te vermelden!
Om de aanvraag snel af te handelen vinden wij het fijn als u een aantal foto's van de boom met rupsen en de omgeving van de boom (ivm hoogwerker) meezend zodat wij het een en ander kunnen beoordelen.
Hoogeveen, Assen, Beilen, Emmen, Meppel, Roden, Borger, Coevorden
Gemeente Hoogeveen
Hoogeveen: Pesse, Fluitenberg, Hollandscheveld, Noordscheschut, Elim, Nieuwlande, Nieuweroord, Nieuw Moscou, Tiendeveen, Pesse, Stuifzand
Gemeente De Wolden
Zuidwolde, Alteveer, Ansen, Berghuizen, de Wijk, Drogteropslagen, Echten, Eursinge, Fort, Kerkenveld, Koekange, Koekangerveld, Linde, Oosteinde, Ruinen
Gemeente Assen
Anreep, De Haar, Graswijk, Kloosterveen, Loon, Rhee, Schieven, Ter Aard, Ubbena, Witten, Zeijerveen, Zeijerveld
Gemeente Meppel
in de regio Meppel: Broekhuizen, De Kolk, De Schiphorst, Kolderveen, Kolderveense Bovenboer, Nijeveen, Nijeveense Bovenboer, Rogat
Gemeente Midden-Drenthe:
Beilen, Alting, Balinge, Beilervaart, Bovensmilde, Brunsting, Bruntinge, De Polle, Drijber, Elp, Eursing, Eursinge, Garminge, Hijken, Hijkersmilde, Holthe, Hoogersmilde, Hooghalen, Klatering, Laaghalen, Laaghalerveen, Lieving, Mantinge, Nieuw Balinge, Oranje, Orvelte, Rheeveld, Smalbroek, Smalbroek, Smilde, Spier, Ter Horst, Westerbork, Wijster, Witteveen, Zuidveld, Zwiggelte.
Gemeente Noordenveld
Altena, Amerika, Boerelaan, De Horst, De Pol, Een, Huis ter Heide, Langelo, Leutingewolde, Lieveren, Matsloot, Nietap, Nieuw-Roden, Norg, Peest, Peize, Peizermade, Peizerwold, Roden, Roderesch, Roderwolde, Sandebuur, Steenbergen, Terheijl, Veenhuizen, Westervelde, Zuidvelde.
Gemeente Tynaarlo
Bunne, Bunnerveen, De Groeve, De Punt, Donderen, Eelde, Eelderwolde, Heidenheim, Luchtenburg, Midlaren, Oosterbroek, Oudemolen, Paterswolde, Schelfhorst, Schuilingsoord, Taarlo, Tynaarlo, Vries, Westlaren, Winde, Yde, Zeegse, Zeijen,Zuidlaarderveen, Zuidlaren, Zuidlaren.
Gemeente Borger / Odoorn
Boermastreek, Borger, Bronneger, Bronnegerveen, Buinen, Buinerveen, Dikbroeken, Drouwen, Drouwenermond, Drouwenerveen, Eerste Exloërmond, Ees, Eesergroen, Eeserveen, Eeserveen, Ellertshaar, Exloërkijl, Exloërveen, Exloo, Kavelingen, Klijndijk Nieuw-Buinen, Odoorn, Odoornerveen, Tweede Exloërmond, Tweede Valthermond, Valthe, Valtherblokken, Valthermond, Valthermussel, Westdorp, Zandberg, Zuideresch.
Gemeente Emmen
Amsterdamscheveld, Barger-Compascuum, Barger-Erfscheidenveen, Barger-Erfscheidenveen, Barger-Oosterveen, Barger-Oosterveld, Den Oever, Emmer-Compascuum, Emmer-Erfscheidenveen, Erica, Ermerveen, Klazienaveen, Koelveen, Middendorp, Munsterscheveld, Nieuw-Amsterdam, Nieuw-Dordrecht, Nieuw-Schoonebeek, Nieuw-Weerdinge, Noordbarge, Oosterse Bos, Oranjedorp, Roswinkel, Schimmelarij, Schoonebeek, Schutwijk, Veenoord, Weerdinge, Weiteveen, Westenesch, Westerse Bos, Willemsoord, Zandpol, Zuidbarge, Zwartemeer.
Gemeente Coevorden
’t Haantje, Aalden, Benneveld, Coevorden, Dalen, Dalerpeel, Dalerveen, Diphoorn, Erm, Gees, Geesbrug, Holsloot, Meppen Oosterhesselen, Schoonoord, Schoonoord , De Kiel, Sleen, Steenwijksmoer, Stieltjteskanaal, Wachtum, Wezup, Wezuperbrug, Zweeloo, Zwinderen.
Gemeente AA en Hunze
Amen, Anderen, Anloo, Annen, Annerveenschekanaal, Balloërveld, Balloo, Bareveld, Bonnen, Bonnerveen, Bosje, Bovenstreek, De Hilte, Deurze, Eerste Dwarsdiep, Eext, Eexterveen, Eexterveenschekanaal, Eexterzandvoort, Ekehaar, Eldersloo, Eleveld, Gasselte, Gasselterboerveen, Gasselterboerveenschemond, Gasselternijveen, Gasselternijveenschemond, Gasteren, Geelbroek, Gieten, Gieterveen, Gieterzandvoort, Grolloo, Kostvlies, Marwijksoord, Nieuw Annerveen, Nieuwediep, Nijlande, Nooitgedacht, Oud Annerveen, Papenvoort, Rolde, Schipborg, Schoonloo, Schreierswijk, Spijkerboor, Streek, Torenveen, Tweede Dwarsdiep, Veenhof, Vredenheim.
Gemeente Westerveld
Coevorden voeren wij uit o.a. in Boschoord, Boterveen, Busselte, Darp, Diever, Dieverbrug, Doldersum, Dwingeloo, Eemster, Eursinge, Frederiksoord, Geeuwenbrug, Havelte, Havelterberg, Het Moer, Het Schier, Holtien, Holtinge, Holtland, Kalteren,Leggeloo, Lhee, Lheebroek, Molenstad, Nijensleek, Oldendiever, Oude Willem, Ten Have, Uffelte, Veendijk, Veenhuizen, Veldhuizen, Vledder, Vledderveen, Wapse, Wapserveen, Wateren, Westeinde, Wilhelminaoord, Wittelte, Zorgvlied.
- Waarom wordt het elk jaar steeds erger en erger met de verspreiding van de eikenprocessierups. lees verder
- Wat moet je doen om de eikenprocessierups uit je tuin te houden. Lees verder