Snoeien doet bloeien | Verzorgingstips voor meer Helleborus bloemen


Door Tuindingen

Afbeelding bij Snoeien doet bloeien | Verzorgingstips voor meer Helleborus bloemen


Heb je je ooit afgevraagd waarom helleboruskwekers altijd zulke prachtige bloeiende planten hebben, terwijl jouw helleborus eenmaal in de tuin geplant minder uitbundig lijkt te bloeien? Het antwoord ligt in de zorg en aandacht die kwekers aan hun planten besteden, wat een wereld van verschil kan maken voor de bloei.

Helleborus planten vol bloemen laten groeien jaar na jaar.

De helleborus is een dankbare plant die in veel tuinen kan worden aangeplant en haar bloemenpracht tentoonstelt in de koude wintermaanden, wanneer andere planten denken dat het te koud is en zich terugtrekken ondergronds. Nee, de helleborus niet; die maakt juist van de gelegenheid gebruik om zich van haar beste kant te laten zien in vele verschijningsvormen. Echter, ook voor de helleborus gelden enkele voorwaarden die in acht genomen moeten worden tijdens het aanplanten en de verzorging, zodat deze prachtige winterbloeier de tuin kan omtoveren tot een kleurrijk bloemenspektakel in de wintermaanden.

helleborus planten - snoeien - oud blad verwijderen - meer bloemen

Waar in de tuin de helleborus planten

Helleborussen groeien op bijna iedere grondsoort, zolang ze maar niet op een te droge plek staan. Hoewel helleborussen zowel in de zon als in de schaduw kunnen staan, is halfschaduw het beste. Plant helleborussen op een plek waar ze tegen de middagzon worden beschermd, zoals onder bomen en struiken. In de zomer zorgen de bladeren ervoor dat ze niet aan de felle middagzon worden blootgesteld. Een zacht winterzonnetje deert ze niet.

Het plantgat voorbereiden

Helleborussen worden vaak gekweekt in potten. Helleborussen kunnen daarom jaarrond aangeplant worden, voor zover er geen vorst in de grond zit. Wanneer je deze planten uit de pot haalt, is het goed om de wortels even te activeren en voorzichtig een beetje los te maken. Je probeert hierbij de wortels natuurlijk zo min mogelijk te beschadigen, maar geen zorgen als er wat wortels afbreken; hiervan kunnen ze prima herstellen. Je hoeft de aarde rondom de wortels niet weg te halen; het is voldoende als je de wortels licht losmaakt, zodat ze zich straks in het plantgat beter kunnen verspreiden en sneller inwortelen. Dompel nieuwe planten altijd vooraf tijdens het planten even in een emmer water. Plaats de plant in het plantgat, maar nooit dieper dan de eerste aanzet van de onderste groeidelen. Vul het plantgat op met tuinaarde, eventueel gemixt met compost, of gebruik aanplantaarde en druk stevig aan. Geef als laatste een flinke scheut water op de aarde om zo de tuinaarde goed te laten inklinken rondom het wortelgestel van de helleborus. Bedek de aarde nog met een laag mulch van maximaal 5 centimeter, wat het bodemleven kan voeden en de zon niet de kans geeft om de aarde te laten uitdrogen, met als gevolg uitval van planten.

Lees ook: vanaf het moment dat Ellen zich ging bemoeien met de Helleborus, gebeurde er iets bijzonders

helleborus-meer laten bloeien - hoe snoei ik - wanneer oude bladeren verwijderen - Zwarte plekken

Wachten op de winterbloemen

De helleborus is een plant die je niet snel zal teleurstellen in de wintermaanden, maar om hem echt flink te laten bloeien moet je in het late najaar alle oude bladeren van de plant wegsnoeien, zodat ze zich kunnen richten op het aanmaken van jong fris blad, maar bovenal op de productie van veel bloemen. Laat je de oudere bladeren zitten, dan gaat een deel van de energie zitten in het onderhouden van oude bladeren die toch niets meer toevoegen. De beste tijd om oud blad weg te snoeien is het najaar, precies in de periode wanneer de nieuwe groeipunten zichtbaar worden. Verwen de planten ook nog met wat extra compost.

Succes gegarandeerd. 

Zijn er specifieke vragen over het verzorgen en snoeien van helleborussen laat het me weten in de comments hieronder

0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Stadstuinieren in Rotterdam van balkontuin naar een eigen tuin in de stad.
Onderhouden van en werken in de tuin

Stadstuinieren in Rotterdam van balkontuin naar een eigen tuin in de stad.

Van het planten en bloemen schilderen op paleismuren en zwembadwanden in landhuizen tot het schilderen met planten en bloemen in haar Rotterdamse stadstuin! Het verhaal van kunstenares Marianne Bakelaar is sowieso al om in te lijsten.


Afbeelding bij Tuinnetten vormen een gevaar voor vogels en egels
Onderhouden van en werken in de tuin

Tuinnetten vormen een gevaar voor vogels en egels

Gebruik van tuinnetten kan gevaarlijk zijn voor dieren. Ze kunnen erin verstrikt raken, wat fataal kan zijn. Controleer en minimaliseer het gebruik.


Door Tuindingen

Afbeelding bij De slimme Hark-egg maakt de grond los zonder deze weg te harken
Onderhouden van en werken in de tuin

De slimme Hark-egg maakt de grond los zonder deze weg te harken

Een Hark-Egg die is afgeleid van een Eg die een boer achter zijn tractor gebruikt. De slim geplaatste tanden maken de grond los zonder deze weg te harken.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Een tuinliefhebber die voor bestrijdingsmiddelen kiest, zal meer dan onkruid en slakken verliezen
Onderhouden van en werken in de tuin

Een tuinliefhebber die voor bestrijdingsmiddelen kiest, zal meer dan onkruid en slakken verliezen

Voor veel tuinliefhebbers is de verleiding groot om naar bestrijdingsmiddelen te grijpen om plagen te bestrijden. Maar het gebruik van deze middelen kan meer kosten dan alleen het verlies van ongewenste kruiden en slakken.


Door Jan de B

Afbeelding bij Tuinwerkzaamheden in het voorjaar - Snoeisel van siergrassen hergebruiken
Onderhouden van en werken in de tuin

Tuinwerkzaamheden in het voorjaar - Snoeisel van siergrassen hergebruiken

De tuin verdient een volkoren boterham - Mulchen heeft veel voordelen. Door te mulchen kun je tuinafval hergebruiken én de grond verbeteren. Plantenvoeding: de humus die vrijkomt wordt opgenomen door de plantenwortels en dient als voeding voor de planten. Onkruidwerend: de mulchlaag remt de groei van onkruid af. Bescherming: de organische laag vormt een beschermlaag tegen zware regenval, felle zon, temperatuurverschillen en uitdrogende wind. Houdt vocht vast: de grond droogt minder snel uit, wat goed is voor je planten. Hergebruiken: door tuinafval te hergebruiken hoef je minder weg te gooien.


Door Tuindingen

Afbeelding bij De tuin voorjaar klaar maken doe het niet
Onderhouden van en werken in de tuin

De tuin voorjaar klaar maken doe het niet

In het voorjaar wil je de tuin ontdoen van haar winterjas. Wacht er nog even mee als je deze klus toch wil uitvoeren.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox