Watervallen bij de vijver van mineraalsteen

22 Nov 2020 in Vijvertuin

Door RoelIk kijk altijd naar het natuurlijke gedrag van een waterval en dan ga ik aan de slag. 

Kijkend en luisterend naar de stromingen en kolken van de waterval waan ik mijzelf in een andere wereld en vergeet ik de hectiek van het dagelijks leven. 
 

Vijver bouwer gespecialiseerd in watervallen en beeklopen

Het begin

Al op jonge leeftijd fascineerde de manier waarop water zich gedraagt mij enorm, ik kon uren spelen op het strand, bij de vijver en in beekjes op vakantie bestemmingen. Hier is eigenlijk niets aan veranderd; dit is precies wat ik nog steeds graag doe wanneer ik hier de gelegenheid voor heb. Al kijken mensen mij nu anders aan dan toen ik klein was… Gelukkig heb ik van deze passie mijn werk kunnen maken.

Verwijzing naar de natuur

Waterval laten bouwen met natuurlijke stroming

Hoog in de bergen komen kleine stromen samen in een steeds groter wordende bergbeek die zijn weg zoekt door de laagste punten van de bergen en dalen. Watervallen en cascades zorgen ervoor dat het woeste water af en toe wit kleurt. Soms komen verschillende stromen samen in een bergmeer, om vervolgens gebundeld het meer weer te verlaten als een grote watermassa. Verder stroomafwaarts is de rivier steeds groter geworden en slijpt bij elke bocht of kloof het landschap dieper uit. Nadat de rivier uit de bergen is gekomen en nog groter is geworden, zal deze minder turbulent zijn en rustiger stromen. Wanneer de rivier de zee nadert zal hij zich vaak vertakken in een delta, waar hij opgesplitst wordt door eilanden. Dit natuurlijke verloop van het stromende water dat zich een weg door de bergen baant, verwerk ik met passie in de bouw van mijn creaties.

Waterval bouw met echte rotsen in vijver voorbeeld

Wanneer je fantasie maximaal is en je handen dit kunnen vertalen naar iets concreets, zijn de mogelijkheden bijna grenzeloos.

Voorbeelden van waterval met rotsen stenenDemonstratiemodel van een waterval.

Toen mij werd gevraagd een demo-waterval te maken voor een bekende aquariumzaak in Hilversum, ging ik aan de slag. Ik wilde alles laten zien wat ik op dat moment in mij had, binnen een oppervlakte van een vierkante meter. Het eindresultaat van dit project is een bestuurbare waterval met vijf kranen, ledverlichting en vele extra’s, waaronder kristallen en fossielen. 

Door middel van deze kranen kan de gehele waterval bestuurd worden en zijn de instellingen eindeloos. Zo kan de volle kracht van de pomp (30.000 liter per uur) door één kraan stromen of kan het water, zachtjes druppelend, door meerdere kranen gaan. Elke denkbare combinatie tussen deze twee uitersten is mogelijk. Wanneer alle kranen dicht zijn worden er drie jeu de boule-ballen opgetild binnen de constructie en draait alleen de draaikolk. Zo kan de pomp altijd zijn druk kwijt.

In detail werken de vijf kranen als volgt: met de eerste kraan zijn de bergen links te besturen. Met de tweede kraan bestuurt men de draaikolk. Met de derde kraan kunnen verschillende kleine watervallen worden aangestuurd en de haai. Met de vierde kraan kan men een ingebouwde waterval in de grot aansturen. Tot slot kan men met de vijfde kraan de bergen aan de rechterkant aansturen.

Video demo waterval

Draaikolk 

Al lange tijd fantaseerde ik over het bouwen van een draaikolk, maar het mocht niet ‘zomaar’ een draaikolk zijn. Ik wilde hem zó bijzonder maken, dat de vorm van de kolk ook te zien zou zijn wanneer deze géén water bevat. Daarom heb ik een dubbele bodem gemaakt met ingebouwde led-verlichting. Omdat ik minder op de levensduur van de verlichting vertrouw dan op mijn eigen werk, heb ik ervoor gezorgd dat de ledverlichting altijd weer te vervangen is.

Draaikolk in waterval bouwen

Met led verlichting 

Waterval met led-verlichting inbouwen voorbeeld uitleg 
 

Grotten toevoegen maakt het nog spannender

Grotten voelen veelal aan als een soort poort naar een andere wereld. Bij het vervaardigen van de grot heb ik deze gedachtein het achterhoofd gehouden. Om spanning in een creatie op te bouwen is het belangrijk dat men niet alles in één keer kan zien. Daarom is de grot verstopt en kan je hem alleen vanaf een bepaalde hoek zien. Door dit kijkdoos-effect toe te passen heb ik een peilloze diepte proberen na te bootsen. Om de ogen nog meer de kost te geven is in de grot ledverlichting ingebouwd die steeds van kleur veranderd. Tevens is in de grot een vierhonderd miljoen jaar oud fossiel van een trilobiet ingemetseld. Tot slot is in de grot ook nog een verstopte waterval gemaakt, die door middel van een kraan te bedienen is.

Grotten grot bouwen bij waterval vijvertuin

Altijd een verhaal achter elk bouwsel

Haai-sculptuur

Haaien zijn mystieke zeedieren die mij altijd geïntrigeerd hebben. Daarom kon een sculptuur natuurlijk niet uitblijven. Een week lang heb ik tot diep in de nacht zitten priegelen. Dit is niet zomaar een haai van beton en natuursteen geworden! Bijna niets is zieliger dan een haai op het droge, maar deze haai eet een rivier op en gooit het water uit zijn kieuwen er weer uit. Hij ademt het water! Zijn rugvin is een authentieke tand van tien centimeter, afkomstig van een uitgestorven haai: de megalodon.  Ook de andere vinnen zijn echte fossiele haaientanden.

Proffesionele bouwer van watervallen en beeklopen

Beplanting van de waterval

Hoog in de bergen boven de boomgrens is het altijd maar kaal en bar. Verder naar beneden wordt het steeds groener. Ik kies voor de beplanting in de watervallen altijd voor plantjes met zeer kleine bladeren, omdat ik het effect wil creëren van een bos op een berghelling. Grote bladeren zorgen in mijn ogen voor een verstoord contrast in de structuur van de waterval en doen af aan de grootsheid van de bergen.

Beplanting van stenen bij waterval rotstuin

Slaapkamergeluk is mijn favoriet, omdat dit tegen een stootje kan en mooi over de rosten gaat groeien en hangen. In mijn ogen bootst deze plant echt een bos op de berghelling na.

Slaapkamergeluk plantjes voor bij de vijver waterval beek loop

Vetplantjes doen het ook goed in de watervallen. Ook hiermee wordt het effect van bossen op bergflanken bereikt. Daarnaast steken de kleuren mooi af tegen de kleuren van de stenen.

Planten die goed groeien op rotsen en waterval

Beplanting van de beek

Natuurlijk beplanten van een beekloop bij de vijvertuin

In tegenstelling tot mijn visie op planten met kleine bladeren op mijn watervallen, vind ik een grotere variatie aan plantensoorten rond mijn beken meer tot hun recht komen. Wanneer de oevers van de waterloop door de jaren heen deels begroeien komt het geheel nog natuurlijker over. Dromerig kijk ik dan naar het stromende water waarin een blad van een plant heen en weer wiegt.

Natuurlijke beekloop bouwen tips vijver voorbeeld

Gooi een schep zand boven in de beekloop en aanschouw hoe het zand zich als een wandelende duin onder water in dagen met de stroom mee naar beneden beweegt en steeds van vorm verandert.

Afwerking tips natuurlijke waterval beekloop

Naast het inmetselen van kristallen en fossielen kan het inmetselen van een beeldje fungeren als een extra eyecatcher in de beek en het geheel nog een andere wending geven. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos.

Bouwen uitleg waterval met beekloop

Bouwwijze

De watervallen en beeklopen die ik maak zijn van gewapend beton.

Waterval bouwen met gewapend beton

Het begint met het graven van een gat op de plek waar de waterval komt te staan. Dan stort ik een fundament van gewapend beton in de kuil en vanaf daar ga ik omhoog werken. Om extra hoogte te creëren en sneller te kunnen werken metsel ik schoon betonpuin in. Met een moker sla ik zelf grote brokken mineraalsteen kapot, op zoek naar de mooiste vormen, kleurschakeringen en mineraalafzettingen. Deze kleurschakeringen laat ik geleidelijk over meerdere de stenen verlopen. Dus als ik zoek naar een kleurverloop van rood naar geel, dan zoek ik niet alleen een rode en een gele steen, maar ook een steen die van rood naar geel verloopt.


Waterval bouwen met mineraalsteen

De kleine stukjes vang ik op in een doek en deze gaan direct in een aparte bak. Zo houd ik het overzicht en heb ik meteen op kleur gesorteerd materiaal om mee te bouwen. Door de jaren heen heb ik een complete techniek ontwikkeld om mijn creaties op te bouwen. Elke steen (hoe klein ook) wordt per stuk in het cement gezet. Tijdens het drogen van het cement blijf ik de stenen nat en schoon houden met een plantenspuit. Dit is een precies werkje, want de stenen moeten schoon zijn voordat het cement droog is. Tijdens het drogen strooi ik steengruis in de kleinste voegen en kieren zodat er op het einde helemaal geen cement meer te zien is en alles één geheel wordt.

Natuurlijke waterval laten bouwen bij vijver

Het vervaardigen van watervallen is mijn passie! 

Bekijk hieronder mijn filmpje 

Wil je meer informatie ga dan naar: 

Website: https://www.debeekloop.nl

E-mail: Info@debeekloop.nl

Bekijk recent opgeleverde projecten op mijn Facebookof op mijn Instagram 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vijvertuin

Groen of Bruin vijverwater helder krijgen.

Natuurlijke vijverfilters voor helder water - Zuurstofplanten doen dit voor jou


Door Jan de B

Vijvertuin

selecteren vijverplanten en aanplanting advies voor vijvers

Het plantseizoen voor vijverplanten - gezonde vijverplanten aanschaffen


Door Jan de B

Vijvertuin

Badderende vogels

Een ondiep waterpartijtje met stromend water is een genot voor de vogels.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox