Lees ook mijn vorige Blog: Houtsnippers als mulchmateriaal, bodembemester
Houtsnippers onttrekken stikstof uit de bodem
Een van de fabels inzake het gebruik van houtsnippers is dat houtsnippers stikstof onttrekken uit de grond die dan niet meer beschikbaar is voor de groei en bloei van je gewassen.
Dat is waar. Om omgezet te worden naar humus en uiteindelijk voedingsmiddelen, is stikstof uit de grond nodig om verteerd te worden door de bodemorganismen
Wel of niet onderwerken: Houtsnippers op de bodem, niet ondergewerkt verteren langzaam. Dit duurt meerdere jaren. In de grond daarentegen 3-12 maanden. Om te kunnen verteren zijn de bodemwerkers nodig en die laatste verbruiken stikstof, als brandstof voor zichzelf om omzetting naar humus, voedingsmiddelen te realiseren. Nadat de houtsnippers zijn verteerd komt de stikstof die nodig was voor de omzetting naar humus heel geleidelijk wel weer vrij voor planten als deze bodemwerkers dood gaan . Als je dan weer evenveel aanvult met nieuwe houtsnippers bovenop de grond als er door erosie en voedselverbruik van je gewassen is verbruikt, komen er ook weer meer bodemwerkers, waardoor ook dat allemaal in een natuurlijk evenwicht blijft
Rotting i.p.v. compostering:Een ander probleem bij vertering in de grond kan zijn dat er door het ontbreken van zuurstof geen omzetting, maar rotting plaatsvindt waarbij minder gewenste verbindingen ontstaan. Ook hier heb je bij er bovenop leggen geen last van. Dus alles pleit er ook voor om de
Verzuring door Houtsnippers
Houthaksel noch eikenblad en ook dennennaalden maken de bodem overigens niet zuur, hetgeen sommige mensen dus ten onterechte beweren. Elke organische mulch die je gaat leggen bovenop de bodem gaat afgebroken worden. Hierdoor ontstaat een steeds betere losse, voedzame vocht doorlatende bodem die ook veel minder snel uitdroogt waardoor een mooi natuurlijk evenwicht ontstaat in de hoeveelheid vocht in de bodem. Dat is de reden (er blijft geen water staan) dat de grond niet verzuurt en waardoor de pH van je bodem langzamerhand dichter het neutrale punt nadert. Ggrond met weinig zuurstof en slechte doorlaatbaarheid waardoor ook weinig actief bodemleven zich kan ontwikkelen en het water blijft staan, die verzuurt langzamerhand wel. Kijk naar de veengebieden die in duizenden jaren zijn ontstaan door een behoorlijk dichte ondergrond waar water blijft/bleef staan, organische afval zakt in het water en verzuurt/verteert heel langzaam zonder dat er zuurstof bij kan en zo ontstaat heel langzaam een veenlaag en een moerasachtige omgeving.
Je bodem slaat dicht
Juist het tegenovergestelde gebeurt. De houtsnippers vormen een laag organisch materiaal wat geweldig is voor allerlei bodemorganismen, zoals wormen, pissebedden, duizendpoten en ook bacteriën en schimmels. Daardoor krijg je meer humus in de grond en wordt de bodemstructuur beter doordringbaar voor water en lucht en voedzamer wat weer gezondere planten oplevert
Je krijgt veel slakken en ander ongedierte
Laten we beginnen met iets positiefs te melden over de slak. Slakken zijn nuttige dieren. Ze ruimen plantenresten en andere rommel in de tuin op en vormen voedsel voor o.a. vogels en egels. Dan: gezonde planten en gezonde bodem houden slakken ook op afstand. Als er iets is waar slakken niet, minder van houden naast droogte, dan zijn het ruwe of droge ondergronden. Het is daarom slim om droog, stekelig of ruw materiaal over de grond te strooien. Ook houtsnippers worden niet echt gewaardeerd door slakken. En natuurlijk bestrijden met egels, vogels en kikkers.
Overlast door vogels: Dit is geen fabel dit is waar in tegenstelling tot de andere fabels. Door die houtsnippers maken vogels er steeds weer een puinhoop van. Vogels gaan inderdaad tussen de houtsnippers op zoek naar voedselpissebedden pieren etc. Maar als dat al overlast is? Dat is mooi zou ik zeggen, dan heb je ook veel vogels in je tuin en die eten dan ook nuttige organismen zoals pieren en pissebedden, maar ook slakken, rupsen en andere plaag dieren. Laat ze dan ook even lekker in je boomsnippers scharrelen en zo het natuurlijk evenwicht bewaren.
Lees ook mijn volgende Blog over Lekker van Eigen Land: Romanesco: Broccoli uit Rome
Meer weten over hoe wij wat doen en waarom kijk ook eens mijn facebook pagina
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in